Τουρκία: Ενταση στις σχέσεις με την Κίνα

Loading...


Να κλείσει τα στρατόπεδα κράτησης καλεί η Άγκυρα το Πεκίνο, στον απόηχο των πληροφοριών για τον θάνατο διακεκριμένου μουσικού της τουρκικής μειονότητας των Ουιγούρων.

Οι συλλήψεις Ουιγούρων Τούρκων είναι ένα θέμα, που προκαλεί ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Αμπντουρεχίμ Χεΐτ (Abdurehim Heyit) φέρεται να είχε καταδικαστεί σε ποινή οχτώ ετών σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι οι κρατούμενοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης υποβάλλονται σε βασανιστήρια.

Η Κίνα υποστηρίζει ότι οι εγκαταστάσεις είναι «κέντρα αναμόρφωσης και επανεκπαίδευσης», αλλά η Άγκυρα δεν πείθεται.

«Είναι πια κοινό μυστικό ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ουιγούροι Τούρκοι ύστερα από αυθαίρετες συλλήψεις υποβάλλονται σε βασανιστήρια και πολιτική πλύση εγκεφάλου σε φυλακές» αναφέρει η σκληρή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και προσθέτει ότι όσοι δεν έχουν συλληφθεί βρίσκονται «υπό ισχυρή πίεση».

«Η επιστροφή των στρατοπέδων κράτησης στον 21ο αιώνα και η συστηματική πολιτική αφομοίωσης των κινεζικών Αρχών συνιστούν όνειδος για την ανθρωπότητα» επισημαίνει και καλεί τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες να λάβει «αποφασιστικά μέτρα για να δώσει τέλος στην ανθρώπινη αυτή τραγωδία».

Οι Ουιγούροι Τούρκοι είναι καθαρόαιμοι Τούρκοι. Κανονικοί Μογγόλοι.

Δεν είναι σαν αυτούς που έχουμε εμείς απέναντί μας που είναι στην πλειονότητά τους τουρκεμένοι ελληνικοί, αρμενικοί και άλλοι μικρασιατικοί πληθυσμοί.

Οι Ουιγούροι κατοικούν στην επαρχία Σιντζιάνγκ της δυτικής Κίνας, κάτω από τη Μογγολία.

Από εκεί ξεκίνησαν πριν χίλια χρόνια οι ορδές των Τούρκων και εισέβαλαν στα δικά μας εδάφη.

Οι Ουιγούροι διεξάγουν τζιχαντιστικό ανταρτοπόλεμο και τρομοκρατία οργανωμένοι μέσα από την Αλ Κάιντα.

Τουλάχιστον 7.000 Ουιγούροι Τούρκοι τζιχαντιστές μάχονται στη Συρία υπό τουρκική εποπτεία στο πλευρό της Αλ Κάιντα αναπτυγμένοι στα δυτικά της επαρχίας Ιντλίμπ.tilegrafima.gr