Το Κοράνι ενώνει Ερντογάν και Ράμα

Loading...


Χρηματοδοτήσεις από την Τουρκία επιδιώκει να αποκομίσει ο , ο οποίος μετέβη προς τούτο στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συναντηθεί με τον και να εξασφαλίσει την υποστήριξή του.

Η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα προς την οποία στρέφεται η Αλβανία προκειμένου να ζητήσει βοήθεια για την ανοικοδόμησή της μετά τον τελευταίο καταστροφικό σεισμό που την έπληξε. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μιλώντας σε συνέδριο ο Αλβανός Πρωθυπουργός έκανε αναφορές στο Κοράνι και τον Αλλάχ.

Πάντως, στιγμιότυπα από την διμερή συνάντηση Ράμα – Ερντογάν δημοσιοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτυώσεως. Οι δύο ηγέτες παρεχώρησαν εν συνεχεία συνέντευξη Τύπου κατά την οποία ο Αλβανός Πρωθυπουργός δήλωσε: «Η συνάντησίς μας διήρκεσε περίπου τρεις ώρες. Συζητήσαμε για πολλά θέματα και για όλες τις πτυχές της ανοικοδομήσεως. Έχουμε εγκαταστήσει όλες τις απαραίτητες σκηνές, ενώ άλλες δρομολογούνται σήμερα. Οι εργασίες για την στέγαση έχουν αρχίσει, καθορίζουμε τις τοποθεσίες. Η βοήθεια από την Τουρκία ήταν πολύπλευρη, δεν μιλάμε μόνο για σκηνές, έχουν έλθει και άνθρωποι, όχι μόνο υλικά πράγματα».

Ο Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του είπε: «Θα είμαστε σε επαφή με την Υπουργό Πολιτισμού στην Αλβανία για να συζητήσουμε το θέμα της ανοικοδομήσεως.Θα συζητήσουμε ξανά με τον Πρωθυπουργό Ράμα σχετικώς με αυτό το μέρος των κατασκευών. Όσον αφορά στις κατασκευές, ένα μέρος των κτισμάτων θα είναι από χάλυβα. Θεωρώ ότι εντός έξι μηνών –ή κατ’ ανώτατο όριο εντός ενός έτους– οι κατασκευές θα ολοκληρωθούν.Λόγω του ότι έχουμε χειμώνα, θα στείλουμε σκηνές ειδικού τύπου σε όσους είναι άστεγοι». Εν συνεχεία ο Ράμα εξεφώνησε ομιλία, διαρκείας πλέον των 10 λεπτών, στο διεθνές συνέδριο υψηλού επιπέδου για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, απευθύνοντας έκκληση για παροχή βοηθείας στην Αλβανία, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κατάστασις μετά τον σεισμό.

Διαβάστε εδώ:  Ιστορική γκάφα της Κεραμέως : Εδωσε άδεια για 3 τζαμιά σε Κω και Ρόδο - Αλωνίζει η Τουρκία !

Στην ομιλία του ο Ράμα, αναφερόμενος στο Κοράνι και στον Αλλάχ, δήλωσε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Το Κοράνι μας διδάσκει ότι οι ανθρώπινες καταστροφές είναι δοκιμασίες. Αναζητώ το φως στις καρδιές σας. Το πολυτιμότερο φως είναι αυτό που έρχεται στη σκοτεινότερη στιγμή. Μία από τις ακτίνες αυτού του φωτός ήλθε από την Τουρκία. Η Τουρκία πάσχισε και πάλι να ακολουθήσει τα επιτάγματα της σοφίας της και να μην εγκαταλείψει έναν φίλο, καθώς, όπως αναφέρει μια παλιά παροιμία, το να βαδίζεις με έναν φίλο στο σκοτάδι είναι προτιμότερο από το να βαδίζεις μόνος στο φως. Ήλθα εδώ για να σας ευχαριστήσω για τις 500 οικίες και να σας ζητήσω να είστε μαζί μας. Θέλω η καταστροφή που βιώνουμε να μεταστραφεί σε έμπνευση και ο πόνος να γίνει δύναμις. Η καταστροφή έχει “λυγίσει” τις σημαντικώτερες πόλεις μας. Θέλω να πιστεύω ότι με την συνδρομή σας θα μπορέσουμε να κάνουμε για το Δυρράχιο και τις πληγείσες περιοχές ο,τι κατόρθωσε η Τουρκία για τη Σμύρνη μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999. Τα κατεδαφισμένα κτήρια είναι πολυώροφες κατασκευές με δεκάδες οικογένειες. Θεωρούμε ότι η προκληθείσα ζημία υπερβαίνει τα ανθρωπίνως δυνατά μέτρα για εμάς. Πέρα από τις κοσμικές συζητήσεις, ας εμπιστευτούμε ότι ο Θεός δέχεται μόνο το σωστό. Ζητώ συγγνώμη για την παρέμβασή μου στο συνέδριό σας, σας ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά για την υπομονή σας.».tilegrafima.gr