Πού είναι αυτά που έταζαν πέρυσι οι επιστήμονες του CERN;

Loading...


Του Μάνου Χατζηγιάννη

Κάθε τέλος του έτους οι υπεύθυνοι του γνωστού παγκοσμίως πλέον CERN, οι οποίοι αναζητούν το λεγόμενο «σωματίδιο του Θεού»  καλούνται να κάνουν έναν απολογισμό για την εξέλιξη των ερευνών.
Πέρυσι τέτοια εποχή σε ανακοινώσεις τους πανηγύριζαν κάνοντας λόγο για τα νέα ευρήματα για το Μποζόνιο Χιγκς.

Πέρυσι τέτοια εποχή οι επιστήμονες του CERN εκτιμούσαν, πως μέσα στο 2012 θα έχουν όλες τις απαντήσεις στα ζητήματα που περικλείουν την αναζήτησή του.  Πέρυσι τέτοια εποχή ο Άλαν Μπαρ, από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και συντονιστής της βρετανικής ομάδας του πειράματος ATLAS, χαρακτήριζε τα ευρήματα «απόδειξη για τις εξαιρετικές επιδόσεις του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC)»   υπογραμμίζοντας την τεράστια επιτυχία του πειράματος στο CERN.

Το 2012 σε λίγες μέρες μας αποχαιρετά και οι απαντήσεις που υπόσχονταν οι επιστήμονες δεν έχουν δοθεί. Πριν από λίγες μέρες η επιστημονική ομάδα του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων έβγαλε ανακοίνωση που μιλούσε για «ενδείξεις στο CERN για την πιθανή δημιουργία μιας νέας μορφής ύλης» .

Πώς όμως οι απαντήσεις που περιμέναμε μετατράπηκαν απλά σε κάποιες ενδείξεις; Τι συμβαίνει τελικά με το μεγάλο πείραμα; Γιατί κάθε τέλος του έτους που πρόκειται να ανανεωθεί η στήριξη στην επιστημονική προσπάθεια και κατ΄ επέκταση η συνέχιση της χρηματοδότησης βγάζουν ανακοινώσεις για ευρήματα;

Η δαπάνη της παγκόσμιας κοινότητας είναι τεράστια. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Αγιορείτικου βήματος» η χώρα μας συμμετέχει στη χρηματοδότηση καταθέτοντας το 1,96% του προϋπολογισμού του CERN που ανέρχεται στα 13,5 εκατομμύρια ευρώ από τον συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό των 704 εκατομμυρίων ευρώ. Η κύρια χρηματοδότηση προέρχεται από την Γερμάνια,  τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία.Το CERN απασχολεί σήμερα περίπου 3.000 μόνιμους εργαζόμενους, ενώ περίπου 6.500 επιστήμονες και μηχανικοί δουλεύουν σε πειράματα που οργανώνονται από το CERN.

Τα τελευταία ευρήματα

Σύμφωνα με την ανάλυση των τελευταίων ευρημάτων οι επιστήμονες δίνουν μάχη με την υπερσυμμετρία Μιλούν για μια μορφή ύλης με την ονομασία «χρώμα γυαλί συμπύκνωμα», ένα υγρό που μοιάζει με κύμα των γκλουονίων και αυτό μπορεί να εξηγήσει κάποια περίεργη συμπεριφορά του επιταχυντή σωματιδίων.

Οι συγκρούσεις μεταξύ σωματιδίων μέσα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων έχουν δημιουργήσει αυτό που μοιάζει με μια νέα μορφή της ύλης.

Οι ίδιοι οι επιστήμονες  ομολογούν πως δεν περίμεναν αυτό το είδος της ύλης που θα προέκυπτε από τον τύπο των συγκρούσεων σωματιδίων να συμβαίνει στο Large Hadron Collider αυτό το διάστημα.

Κάτι ανάλογο είχε παρατηρηθεί από την ίδια ερευνητική ομάδα σε συγκρούσεις μεταξύ πρωτονίων προ διετίας περίπου, καθώς και μετά τη σύγκρουση ιόντων βαρέων μετάλλων όπως μολύβδου, χρυσού και χαλκού μεταξύ τους.