Οι Τούρκοι αλώνουν ξανά την Αγία Σοφία στη Νίκαια της Βιθυνίας

Loading...


Η ιστορική εκκλησία της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια της Βιθυνίας, με την άλωση της πόλης, το 1331, από τον Ορζάν Γκαζί, μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος, στα πλαίσια της λογικής των κατακτητών, που αντί να χτίζουν δικούς τους λατρευτικούς χώρους, χρησιμοποιούσαν χριστιανικούς, για να υπάρχει ες αεί η αίσθηση της βάρβαρης υποδούλωσης στους ατυχείς ραγιάδες.

Από το 1922 ο ιερός ναός της Αγίας Σοφίας παρέμενε κλειστός. Τώρα, μετά την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ιδρυμάτων της Τουρκίας να μετατρέψει και πάλι το χώρο σε ισλαμικό τέμενος, τοποθετείται μόνιμος ιμάμης στο ιστορικό μνημείο της χριστιανοσύνης ο Hacı Özbek Camii, ο οποίος μάλιστα δηλώνει βαθύτατα συγκινημένος που θα λειτουργεί σ’ αυτόν τον ιστορικό χώρο.

Η περίπτωση της Αγίας Σοφίας της Νίκαιας είναι χαρακτηριστική της νοοτροπίας που έχει ο τουρκικός λαός και οι κυβερνώντες του.
Τελικά η αναίδεια και η βαρβαρότητα των Τούρκων από το 1331 μέχρι σήμερα παραμένει η ίδια, σε σημείο που να μην βρίσκεται ούτε ένας γνωστικός να πει δημόσια: Το μνημείο αυτό είναι χριστιανικό, το έχτισαν άλλοι και δεν μας ανήκει. Είναι ντροπή για τους Τούρκους και για το Ισλάμ να ιδιοποιούμαστε μνημεία άλλων.