ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ο διεθνής διπλωματικός πυρετός έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του μετά την απροσδόκητη ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για εκεχειρία.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπανικολάου
Οι δηλώσεις αυτές ακολούθησαν τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και την επακόλουθη ενημέρωση των Ευρωπαίων ηγετών και του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ωστόσο, το Κρεμλίνο κράτησε αποστάσεις, δηλώνοντας ότι οι διαδικασίες «θα πάρουν χρόνο». Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Πούτιν, αν και αναγνώρισε την πρωτοβουλία Τραμπ, απέφυγε να δεσμευτεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Η αποστασιοποιημένη στάση Πούτιν και οι ενστάσεις των Ευρωπαίων
Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Τραμπ για τη «στήριξή του στην επανάληψη των συνομιλιών», τονίζοντας από το Σότσι πως «η Μόσχα είναι έτοιμη να εργαστεί με το Κίεβο πάνω σε ένα μνημόνιο ειρηνευτικής συμφωνίας». Την ίδια ώρα, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς ανακοίνωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά σε νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς ο Τραμπ δεν συμμερίστηκε τη σκληρή στάση των Βρυξελλών.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, περιορίστηκε να πει σε ανάρτησή της ότι η συνομιλία με τον Τραμπ ήταν «καλή» και πως «οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στον τερματισμό του πολέμου», όπως ανέφερε το Politico.
Το Κίεβο δηλώνει πρόθυμο αλλά επιφυλακτικό
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά την επικοινωνία με τον Τραμπ, ανέφερε ότι «η Ουκρανία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις υπό οποιοδήποτε σχήμα φέρει αποτελέσματα», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διεθνούς συνόδου υπό τη συμμετοχή ΗΠΑ – Ρωσίας – ΕΕ – Βρετανίας και Ουκρανίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του vimaorthodoxias.gr, η ουκρανική διπλωματία έχει ήδη κινητοποιηθεί προς την κατεύθυνση μιας πολυμερούς συνόδου, με επικρατέστερους τόπους διεξαγωγής το Βατικανό, την Τουρκία και την Ελβετία. Ο ίδιος ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι «έχουν γίνει οι πρώτες επαφές» για αυτό το ενδεχόμενο, με την ελπίδα ενός πραγματικού διαλόγου ειρήνης.
Οι σκιές του Κρεμλίνου και τα «μεγάλα εγώ»
Αν και ο Πούτιν φέρεται θετικός σε συνομιλίες, δεν έκρυψε πως η απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις περιοχές που διεκδικεί η Μόσχα αποτελεί αδιαπραγμάτευτο όρο. Το BBC σημειώνει πως ο Ρώσος πρόεδρος διατηρεί σκληρή ρητορική, υπογραμμίζοντας πως «οι βασικές αιτίες της κρίσης πρέπει να εξαλειφθούν».
Ο Τραμπ από την πλευρά του παραδέχτηκε πως «οι συνομιλίες εμπλέκουν μεγάλα εγώ» και διαμήνυσε πως αν δεν υπάρξει πρόοδος, «θα αποχωρήσει». Όπως γράφει το Al Jazeera, η στάση του Τραμπ αιφνιδίασε Ευρωπαίους συνομιλητές που περίμεναν σκληρότερη γραμμή απέναντι στη Ρωσία.
Το Βατικανό, η Τουρκία και η Ελβετία στο προσκήνιο
Το Βατικανό, μέσω της Αγίας Έδρας, έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τη φιλοξενία συνόδου ειρήνης, με τον Πάπα Λέοντα ΙΔ’ να αναλαμβάνει ρόλο γεφυροποιού. Η Αγία Έδρα επιβεβαίωσε διαύλους επικοινωνίας με Μόσχα και Κίεβο, ενώ και η Τουρκία – μέσω της Προεδρίας της Δημοκρατίας – δήλωσε πρόθυμη να φιλοξενήσει νέα φάση συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη.
Η Ελβετία, με τη μακρά ουδετερότητά της, θεωρείται ιδανικός τόπος για ουσιαστικές συνομιλίες. Σύμφωνα με το RIA Novosti, ο Πεσκόφ δήλωσε πως «δεν υπάρχουν διορίες και δεν μπορεί να υπάρξουν – ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».
Τα επόμενα βήματα
Η νέα διαπραγματευτική φάση, αν τελικά επιτευχθεί, ενδέχεται να αποτελέσει ιστορική καμπή για τον πόλεμο που συγκλονίζει την Ευρώπη εδώ και πάνω από δύο χρόνια. Παρά τις ενδείξεις διάθεσης για συνομιλίες, η εμπιστοσύνη μεταξύ των μερών παραμένει περιορισμένη.
Όπως σημειώνουν αναλυτές, μόνο η ειλικρίνεια, η σταθερότητα και η διεθνής εγγύηση των αποτελεσμάτων μπορούν να οδηγήσουν σε πραγματικό τερματισμό της σύγκρουσης.
Το vimaorthodoxias.gr θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, δίνοντας έμφαση στις πνευματικές και ανθρώπινες διαστάσεις του πολέμου και των επιπτώσεών του στον ορθόδοξο λαό της Ουκρανίας και της Ρωσίας.