Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας για τους διαφωνούντες

Loading...


Έκκληση προς τους διαφωνούντες να επιστρέψουν απηύθυνε η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά τη χθεσινή της σύνοδο. 

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, επίσκοπος Ναούμ, απευθύνθηκε έκκληση επιστροφής από την ολομέλεια της Ιεράς Συνόδου σε όλους εκείνους που εγκατέλειψαν την ενότητα της Εκκλησίας. 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ναούμ διευκρίνισε πως η έκκληση αυτή απευθύνεται σε παλιούς διαφωνούντες και συγκεκριμένα σε αυτούς που προχώρησαν στη συγκρότηση της λεγόμενης Εναλλακτικής Συνόδου και το μητροπολίτη Ιννοκέντιο.
   Τον Ιούλιο του 2004, η αστυνομία ανάγκασε εκατοντάδες κληρικούς που είχαν διασπαστεί από τη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία το 1992, να εγκαταλείψουν τις εκκλησίες, τα μοναστήρια και τα παρεκκλήσια τους και παρέδωσε τον έλεγχο αυτών στην τότε ηγεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μετά την κίνηση αυτή ακολούθησε προειδοποίηση της Ιεράς Συνόδου περί συμμετοχής του σε αγοραπωλησίες εκκλησιαστικής ιδιοκτησίας.

   Η χθεσινή έκκληση της Ιεράς Συνόδου απευθύνεται στους διαφωνούντες, οι οποίοι καλούνται να επιστρέψουν στους κόλπους της Εκκλησίας και να αποδεχθούν το Κανονικό πλαίσιο αυτής.

   Στη χθεσινή συνάντηση το «παρών» έδωσε και ο μητροπολίτης Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) Νικολάι, ο οποίος προηγουμένως είχε εκφράσει διαφωνίες για τον τρόπο διορισμού του μητροπολίτη Βάρνας και Βελίκι Πρεσλάβ Κυρίλλου στη θέση του τοποτηρητή της Ιεράς Συνόδου μετά την εκδημία του Πατριάρχη Μάξιμου, στις 6 Νοεμβρίου.

   Ο μητροπολίτης Νικολάι είχε πει πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου για διάστημα 40 ημερών, σε ένδειξη πένθους.