«H επέμβαση θα στηριχτεί σε ανθρωπιστικούς λόγους»

Loading...


Η κυβέρνηση της Βρετανίας δημοσιοποίησε ένα επιεικώς γελοίο «πόρισμα» των νομικών της συμβούλων το οποίο έλαβε σήμερα και το οποίο, σύμφωνα με την ίδια, δείχνει ότι της επιτρέπεται να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Συρίας ακόμη κι αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποκλείσει μια τέτοια δράση.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η βρετανική κυβέρνηση δημοσιοποίησε επίσης υλικό των υπηρεσιών πληροφοριών για την επίθεση με χημικά όπλα που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Συρία, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πραγματοποιήθηκε μια επίθεση αυτού του είδους, όπως και ότι είναι «πολύ πιθανό» πως η συριακή κυβέρνηση κρύβεται πίσω από αυτήν και ότι υπάρχουν «ορισμένες» πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι αυτό συνέβη.

Εκπρόσωπος της βρετανικής πρωθυπουργίας διευκρίνισε ότι «θα εξακολουθεί να επιτρέπεται» στο Λονδίνο να πραγματοποιήσει «μια στοχευμένη στρατιωτική επέμβαση» στην Συρία «βάσει του δόγματος της επέμβασης για ανθρωπιστικούς λόγους» ακόμη και στην περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπλοκάρει μια τέτοια δράση.

«Η θέση της κυβέρνησης όσον αφορά την νομιμότητα οποιασδήποτε δράσης δείχνει σαφώς ότι αν η δράση αποκλειστεί στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα εξακολουθήσει πάντα να επιτρέπεται στην Βρετανία, βάσει του δόγματος της επέμβασης για ανθρωπιστικούς λόγους, να πάρει έκτακτα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης μιας στοχευμένης στρατιωτικής επέμβασης προκειμένου να ελαφρύνει τα βάσανα των ανθρώπων στην Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, η οποία δημοσιοποίησε σήμερα τα πορίσματα των νομικών της συμβούλων όσον αφορά μια πιθανή επέμβαση.

«Αν μπλοκαριστεί η δράση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα εξακολουθήσει να επιτρέπεται στην Βρετανία βάσει του διεθνούς δικαίου να λάβει έκτακτα μέτρα προκειμένου να ελαττώσει την κλίμακα της υπερβολικής ανθρωπιστικής καταστροφής στην Συρία», αναφέρεται επίσης σε αντίγραφο της νομικής θέσης της βρετανικής κυβέρνησης. Υπό τις συνθήκες αυτές, προστίθεται στο αντίγραφο αυτό, «μια στρατιωτική επέμβαση για να πληγούν συγκεκριμένοι στόχοι με σκοπό την αποτροπή και την διακοπή περαιτέρω επιθέσεων αυτού του είδους θα ήταν απαραίτητη και αρμόζουσα και ως εκ τούτου νομικά αιτιολογημένη».

«Επίσης έχουμε ένα περιορισμένο αλλά αυξανόμενο σώμα από πληροφορίες οι οποίες υποστηρίζουν την κρίση ότι το καθεστώς ήταν υπεύθυνο για τις επιθέσεις και ότι αυτές έγιναν για να βοηθήσουν στο να απαλλαγούν στρατηγικά μέρη της Δαμασκού από την Αντιπολίτευση», επισημαίνεται επίσης στο κείμενο.

Οι βασικοί υπουργοί της Βρετανίας, οι οποίοι συνεδρίασαν σήμερα το πρωί μαζί με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, «συμφώνησαν ότι είναι θεμελιωδώς προς το δικό μας εθνικό συμφέρον να ενεργούμε για να γίνεται σεβαστή η Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα, η οποία έχει υπογραφεί εδώ και καιρό, και να δείχνουμε ότι αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται εν πλήρη ατιμωρησία», πρόσθεσε επίσης ο εκπρόσωπος της βρετανικής πρωθυπουργίας.

«Δεν προτείνω πόλεμο με την Συρία», δήλωσε πριν λίγα λεπτά ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον υπογραμμίζοντας ότι στόχος μιας πιθανής επέμβασης στη Συρία δεν θα είναι η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του Άσαντ αλλά να περιορίσει τις δυνατότητες του καθεστώτος της Δαμασκού να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

Μετά την δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ ότι ακόμη δεν έχει λάβει τελικές αποφάσεις για το θέμα της Συρίας και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι θα περιμένει την τελική έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ για το ποιος ευθύνεται για την εκατόμβη νεκρών στη Δαμασκό έπειτα από την πιθανολογούμενη επίθεση της 21ης Αυγούστου με νευροπαραλυτικό αέριο.