ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Το ISΙS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση του Αφγανού με το τσεκούρι σε τρένο

Loading...


TO ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΜΕ

Γράφει η Ειρήνη Αναστασοπούλου

Το Ισλαμικό Κράτος μέσω της προπαγανδιστικής ιστοσελίδας του Αμάκ ανέλαβε πριν από λίγη ώρα την ευθύνη για την επίθεση χθες βράδυ σε περιφερειακή αμαξοστοιχία στην περιοχή του Βίρτσμπουργκ της Βαυαρίας. Σύμφωνα με το Ισλαμικό Κράτος ο 17χρονος δράστης ήταν ριζοσπαστικοποιημένος μαχητής που εντασσόταν στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους.

Ο νεαρός Αφγανός εισήλθε στο τρένο και κρατώντας μαχαίρι και τσεκούρι επιτέθηκε με βιαιότητα εναντίον επιβατών τραυματίζοντας σοβαρά 4 από αυτούς και έναν ελαφρά. Στη συνέχεια προσπάθησε να διαφύγει από το σταματημένο τρένο, αλλά η αστυνομία τον πυροβόλησε και τον σκότωσε. Σύμφωνα με την εφημερίδα South China Post οι τραυματίες είναι μέλη μιας οικογένειας από τον Χονγκ Κονγκ που ταξίδευε εκείνη των ώρα με ένα φίλο της. Ο πατέρας με τον φίλο του προσπάθησαν να προφυλάξουν τα άλλα μέλη της οικογένειας από τα χτυπήματα του δράστη. 

«Μια τρομακτική πράξη που όμοιά της δεν έχει υπάρξει στη Βαυαρία»

Nωρίτερα σήμερα το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόαχιμ Χέρμαν ανέφερε ότι οι αρχές εντόπισαν στο δωμάτιο όπου διέμενε ο δράστης μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους, ζωγραφισμένη από τον ίδιο. Ο βαυαρός υπουργός μιλώντας αργά χθες το βράδυ στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD είχε κάνει λόγο για μια «πραγματικά τρομακτική πράξη, που όμοιά της δεν έχει γίνει ξανά στη Βαυαρία». «Εάν η επίθεση έχει ισλαμιστικό υπόβαθρο», είχε πει πει χθες, «παραμένει ακόμη ασαφές». Ο βαυαρός αξιωματούχος ανέφερε πάντως ότι αυτόπτες μάρτυρες τον άκουσαν να φωνάζει «ο Θεός είναι μεγάλος», αλλά δεν υπάρχει ακόμη βεβαιότητα για τα κίνητρα της πράξης του. Στη συνέχεια κατέβηκε από την αμαξοστοιχία που στο μεταξύ είχε σταματήσει και προσπάθησε να διαφύγει. Στην περιοχή βρίσκονταν τυχαία αστυνομικοί των Ειδικών Δυνάμεων, οι οποίοι τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν, την ώρα που προσπαθούσε να τους επιτεθεί.

Ο 17χρονος Αφγανός είχε έρθει στη Γερμανία ως ασυνόδευτος ανήλικος και είχε κάνει αίτηση για άσυλο. Ζούσε τον πρώτο καιρό στην περιοχή του Βίρτσμπουργκ και τις τελευταίες δύο εβδομάδες φιλοξενούνταν σε μια οικογένεια. Οι ανακριτικές αρχές προσπαθούν τώρα να ρίξουν φως στο περιβάλλον του δράστη και αναζητούν ανθρώπους που τον ήξεραν. Ο Γιόαχιμ Χέρμαν δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο μιμητισμού με την επίθεση στη Νίκαια. «Είναι γνωστό ότι τέτοιες πράξεις ενδέχεται να βρίσκουν μιμητές κι αλλού», τόνισε στη γερμανική τηλεόραση. Το Συνδικάτο Σιδηροδρομικών EVG ζήτηση να ενισχυθεί η προστασία για το προσωπικό και τους επιβάτες.