Ερντογάν: Ο στρατός μας δεν φεύγει από Κύπρο

Loading...


Δεν τίθεται θέμα αποχώρησης των τουρκικών δυνάμεων από την . Μόνο υπό την προϋπόθεση ότι και οι δύο πλευρές θα αποσύρουν τα στρατεύματά τους. Αυτό φέρεται να δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος την Παρασκευή, μία μόλις ημέρα μετά το πέρας της Διάσκεψης της Γενεύης για την .

 

Ο τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Αθήνα για το πορεία της διαπραγμάτευσης σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αποφεύγει τη λύση για το Κυπριακό, ενώ σημείωσε πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρις την Τουρκία.

«Είπαμε στην Κύπρο και στην Ελλάδα ότι δεν μπορούν να περιμένουν μια λύση χωρίς εγγυήτρια την Τουρκία» τόνισε. «Θα είμαστε εκεί για πάντα» τόνισε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

«Δεν τίθεται θέμα αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, εκτός εάν αποσυρθούν τα στρατεύματα και από τις δύο πλευρές», σημείωσε.

Βολές Τσαβούσολγου προς την ΕΕ

Νωρίτερα, βολές κατά της ΕΕ αλλά και της Ελλάδας εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Ο κ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε την ελληνική πλευρά, ενώ σε νέες δηλώσεις του ανέφερε ότι η Τουρκία είναι αντίθετη στην ιδέα η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαδραματίσει εγγυητικό ρόλο στην επανένωση της Κύπρου, καθώς το μπλοκ εμφανίζεται αδύναμο να φροντίσει για την ασφάλεια στο νησί και την τήρηση της συμφωνίας επανένωσης.

«Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και η Άγκυρα εκτιμούν ότι η Τουρκία θα πρέπει να διατηρήσει το καθεστώς της εγγυήτριας χώρας, ενώ τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να παραμείνουν στο νησί (…) Ποια από τις συγκρούσεις έχει καταφέρει να αποτρέψει η ΕΕ μέχρι στιγμής; (…) Η δομή (σ.σ. η ΕΕ) που δεν μπορεί να επιλύσει τα υπάρχοντα προβλήματα και εμμένει στην πολιτική της των δύο μέτρων και δύο σταθμών σε πολλά θέματα φυσικά δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει ασφάλεια στο νησί», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε επίσης ότι ο ισχυρισμός πως η ΕΕ θα μπορούσε να ενεργήσει ως εγγυήτρια δύναμη ακούγεται σαν παραμύθι.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου, οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν μπορούν να συνεχίζονται «επ’ αόριστον», οπότε θα πρέπει να επαναληφθούν την Τετάρτη και στη συνέχεια να τερματιστούν με μια συνάντηση σε επίπεδο υπουργών.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, θα προβλεφθούν όλα τα πιθανά σενάρια σχετικά με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, μεταξύ αυτών και τα αρνητικά.

«Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ενώ δεν έχει καταγραφεί καμία σοβαρή αντιπαράθεση στην Κύπρο εδώ και 43 χρόνια. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στον ρόλο της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός.