Εμπρησμός στο ναό του Αγίου Γρηγορίου στο El Cajon Καλιφόρνια

Loading...


του Θεόδωρου Καλμούκου

Πυρκαγιά ξέσπασε τις πρωινές ώρες της Κυριακής 27 Ιανουαρίου στον ιερό ναό του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης στην πόλη El Cajon της Καλιφόρνιας. Η πυρκαγιά προκάλεσε σοβαρές ζημιές τόσο στο οικοδόμημα του ναού αυτού καθʼ εαυτού, όσο και στα ιερά αντικείμενα εντός αυτού όπως εικόνες, άμφια, σκεύη, λόγω του καπνού και του νερού με το οποίο την καταπολέμησαν οι πυροσβέστες. Λόγω της ώρας που προκλήθηκε η πυρκαγιά, στις 4 τα ξημερώματα, δεν υπήρχαν άνθρωποι στο ναό κι έτσι δεν θρηνήσαμε θύματα.

Η πυρκαγιά αξιολογήθηκε από τις αρμόδιες Πυροσβεστικές Αρχές ότι ήταν εμπρησμός, ενώ η Αστυνομία συνέλαβε τον φερόμενο ως δράστη, ο οποίος ανήκει στην κοινότητα και ήταν υπό τη φροντίδα και τη συμβουλευτική του ιερέα της π. Συμεών Κορόνα, ο οποίος ιερατεύει στην κοινότητα από τον Ιανουάριο του 2007. Ο φερόμενος ως δράστης συνελήφθη και κατηγορείται για εμπρησμό, για πράξη μίσους και κλοπή. Οι πρώτοι υπολογισμοί ανεβάζουν το ύψος της ζημιάς σε τουλάχιστον 250 χιλιάδες δολάρια.

Τη φωτιά είδε κάποιος γείτονας ο οποίος ειδοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία και η οποία χρειάστηκε περί τα 45 λεπτά για να τη θέσει υπό έλεγχο. Εν τω μεταξύ, το υπάρχον γκαράζ μεταποιήθηκε αμέσως σε προσωρινό ναό, στον οποίον τελέσθηκε η Λειτουργία το πρωί της Κυριακής.

Σε τηλεφωνική συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο π. Συμεών Κορόνα, ο οποίος είναι προσήλυτος στην Ορθοδοξία και σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Αγίου Βλαδιμήρου της Ρωσικής Μετροπόλια ή OCA, είπε, ότι «μου τηλεφώνησαν στις 4 η ώρα το πρωί ότι η εκκλησία ήταν στις φλόγες οι οποίες ξεκίνησαν απʼ έξω και γρήγορα μεταδόθηκε η φωτιά στο εσωτερικό του κτιρίου. Δεν είναι κανονικός ναός, αλλά οικία την οποία έχομε διαμορφώσει σε ναό και τελούμε τις Ακολουθίες έως ότι κτίσουμε καινούργιο ναό».

Ο π. Συμεών είπε ότι «πρόκειται για εμπρησμό», ενώ όταν τον ρωτήσαμε αν πρόκειται για πρόσωπο που βρίσκεται υπό την φροντίδα του και του κάνει συμβουλευτική, είπε, «ναι, είναι ο Ντάριν Γουίλιαμς ο οποίος είναι 38 ετών και με τον οποίον συνδέομαι και τον συμβουλεύω για περίπου δώδεκα χρόνια, είναι προβληματικός άνθρωπος με ψυχολογικά προβλήματα και προσπαθούμε να τον βοηθήσουμε όσο γίνεται». Στην ερώτηση αν ο Ντάριν Γουίλιαμς είναι Ορθόδοξος, ο π. Συμεών είπε «μάλιστα είναι Ορθόδοξος, μπαινοβγαίνει στο Ψυχιατρείο, βγήκε την περασμένη Δευτέρα παρά την απαγόρευση του γιατρού. Βρίσκομαι σε συνομιλίες με τους φροντιστές τους προσπαθώντας να τον εισαγάγω στο νοσοκομείο διότι συμπεριφερόταν αλλοπρόσαλλα και στη συνέχεια έγινε ο εμπρησμός».

Αν προσπάθησε να τον αντιμετωπίσει έπειτα από αυτό που έγινε, είπε «όχι, τελευταία φορά που τον είδα ήταν την Τρίτη και διέμενε στο διαμέρισμα ενός ενορίτη». Συμπλήρωσε πως «όταν βγήκε από το νοσοκομείο του είπα πως αν δεν υπακούς στους γιατρούς κι αν δεν παίρνεις τα φάρμακά σου δεν μπορούμε να σε βοηθήσουμε».

Μιλώντας για το πνεύμα που επικρατεί στην κοινότητα, είπε, πως «οι ενορίτες κινητοποιήθηκαν αμέσως και διαμορφώσαμε το γκαράζ στο οποίο τελέσαμε τη Λειτουργία την Κυριακή το πρωί, είπαμε προσευχές και παραμυθήσαμε ο ένας τον άλλον» και συμπλήρωσε «ζώντας σʼ ένα πεπτωκότα κόσμο όπου πρέπει να φροντίσουμε ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια, είναι ένα ριψοκίνδυνο πράγμα αυτό που κάνουμε». Ο Ντάριν Γουίλιαμς εξοργίσθηκε όταν ο ιερέας Συμεών του είπε ότι δεν θα μπορούσε να εξακολουθήσει να μένει στο διαμέρισμα του ενορίτη εάν δεν έπαιρνε τα φάρμακά του.

Σύμφωνα με τον π. Συμεών Κορόνα, «η κοινότητα ιδρύθηκε το 1992 και αποτελείται από 80 με 100 οικογένειες, είμαστε ένα μικρό εκκλησίασμα και βασικώς τελούμε τη λατρεία στην Αγγλική».

Είπε ακόμα, ότι «προγραμματίζουμε να χτίσουμε καινούργιο ναό, η κοινότητα ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια κι έχει τα σκαμπανεβάσματά της, αλλά δόξα τω Θεώ είμαι ο ιερεύς που έχω μείνει εδώ τα περισσότερα χρόνια, έξι χρόνια. Εχουμε ένα πολύ καλό οικόπεδο το οποίο θέλουμε. Την Τετάρτη που είναι η γιορτή των τριών Ιεραρχών θα τελέσουμε τη Λειτουργία στο σπίτι κάποιου ενορίτη μας».

Ο π. Συμεών είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών