Δικαστική διαμάχη Χριστιανών-μουσουλμάνων στη Μαλαισία για τον όρο «Αλλάχ»

Loading...


Στην Μαλαισία δικαστική διαμάχη έχει ξεσπάσει σχετικά με την χρήση του όρου Αλλάχ ως προσδιοριστικής έννοιας του Θεού και από τους χριστιανούς.

Αυτή η έριδα συνέβαλε έντονα στην επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.

Μουσουλμανικές ομάδες και κόμματα αμφισβητούν το δικαίωμα της χρήσης του όρου και από τους χριστιανούς ως απόδοση της έννοιας το γιαυ Θεού.
Τους κατηγορούν για οικειοποίηση δικού τους όρου και εγκληματική ιεροσυλία κατά του ισλάμ.Στην παραγματικότητα δεν υπάρχει άλλη λέξη πλην του Αλλάχ για να οριστεί ο Θεός στα μαλαισιανά μια γλώσσα που μιλούν το 60% των χριστιανών της Μαλαισίας.

Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται στη Βίβλο σ΄όλες τις συναφείς δημοσιεύσεις καθώς και στα χριστιανικά βιβλία προσευχής της περιοχής. Αυτόν τον όρο χρησιμοποιούν για να ορίσουν τον Θεό οι χριστιανοί του Αραβικού κόσμου. Η διαμάχη χρονολογείται από το 2008 όταν μια κυβερνητική διάταξη απαγόρευσε τη χρήση του όρου Αλλάχ από μη μουσουλμάνους. Μάλιστα το υπουργείο εσωτερικών είχε απειλείσει να σταματήσει σχετική δημοσίευση καθολικής εφημερίδας.

Η Εκκλησία είχε ξεκινήσει τότε έναν δικαστικό αγώνα για να προσβάλει και να καταργήσει στην πράξη αυτήν την επίμαχη διάταξη.Το 2009 σε τεταμένο κλίμα απόφαση της δικαιοσύνης δικαίωνε την Καθολική Εκκλησία αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο όρος Αλλάχ δεν ανήκει αποκλειστικά στο Ισλάμ.

Είναι γεγονός ότι ο όρος προυπάρχει της εμφάνισης του Ισλάμ και είναι η απόδοση στην αραβική ως al ilah (και με κράση Allah) του εβραικού il eloah δηλ.ο Θεός.