Υγιής γυναίκα έκανε ευθανασία για προληπτικούς λόγους

Loading...


Η Τζιλ Πάραο, η 75χρονη Βρετανίδα, επελεξε να κάνει ευθανασία χωρίς να έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, επειδή φοβόταν ότι μεγαλώνοντας κι άλλο θα επιβάρυνε την οικογένειά της.

Ήταν συνταξιούχος νοσηλεύτρια εξειδικευμένη στην παρηγορητική φροντίδα ηλικιωμένων και μάλιστα είχε γράψει δύο βιβλία με πρακτικές συμβουλές γι’ αυτήν.

Η 75χρονη γυναίκα, που είχε δύο παιδιά, παραδέχτηκε ότι τόσο αυτά, όσο και ο σύντροφός της διαφωνούσαν με την απόφασή της, αλλά αποφάσισαν να την στηρίξουν

Η 75χρονη είναι μία από τους δεκάδες Βρετανούς που κάθε χρόνο πηγαίνουν στην Ελβετία για να κάνουν ευθανασία.

Σε συνέντευξή της στον βρετανικό Τύπο λίγο καιρό πριν τον θάνατό της στην Βασιλεία, είχε πει πως όσα είδε στα γηροκομεία όπου εργαζόταν την έκαναν να καταλάβει ότι τα γηρατειά είναι κάτι «απαίσιο».

«Μια ζωή φρόντιζα ηλικιωμένους και πάντοτε έλεγα ότι εγώ δεν θα γεράσω, γιατί δεν είναι απλό να είσαι ηλικιωμένος», είχε δηλώσει. «Ξέρω ότι ήρθε πια η ώρα και η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί. Δεν θέλω να με θυμούνται σαν μια γερόντισσα που διασχίζει το δρόμο υποβοηθούμενη, ούτε να επιβαρύνω την οικογένειά μου αν πέσω, σπάσω ένα ισχίο και μείνω στο κρεβάτι».

Στην συνέντευξη που παραχώρησε πριν τον θάνατό της, στις 21 Ιουλίου, είχε πει ότι εκείνη που δυσκολευόταν περισσότερο με την απόφασή της ήταν η κόρη της, Κάρον, η οποία επίσης είναι νοσηλεύτρια.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι έδειξε ότι από τους 611 ανθρώπους που ταξίδεψαν μεταξύ 2008 και 2012 στην Ελβετία για τον σκοπό αυτό, το 20% κατάγονταν από την Βρετανία.

Η Ελβετία είναι ουσιαστικά η πρώτη χώρα του κόσμου που νομιμοποίησε την ευθανασία, αφού από το 1942 ισχύει νόμος που λέει ότι η «υποβοηθούμενη αυτοκτονία», όπως την αποκαλεί, είναι ποινικό αδίκημα μόνο όταν γίνεται για ιδιοτελείς σκοπούς.

Εάν τα κίνητρα της υποβοήθησης είναι ανιδιοτελή, τότε δεν συνιστά ποινικό αδίκημα και δεν διώκεται.Ετικέτες