Τραντάζεται η Τουρκία! Οι Κούρδοι κήρυξαν «αυτοκυβέρνηση» σε έξι επαρχίες

Loading...


Στην Τουρκία συμβαίνουν συγκλονιστικά πράγματα.

Σε έξι μέχρι στιγμές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, δηλαδή στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν, οι Κούρδοι ανακήρυξαν αυτοκυβέρνηση.

Για να γίνει κατανοητό, οι Κούρδοι δεν κήρυξαν ούτε αυτονομία, ούτε ανεξαρτησία. Κήρυξαν αυτοκυβέρνηση, με το σύστημα των καντονιών, κάτι αντίστοιχο με την αυτόνομη επικράτεια του ιρακινού Κουρδιστάν αλλά και με την αυτοκυβέρνηση που έχουν καταφέρει στη βόρεια Συρία, στην περιοχή της Ροζάβα, δηλαδή στο δυτικό Κουρδιστάν.

Οι Κούρδοι της Τουρκίας ισχυρίζονται ότι δεν επιθυμούν να διαμελίσουν το τουρκικό κράτος.

Μάλιστα προβάλλουν το επιχείρημα ότι όλη η Τουρκία πρέπει να μετατραπεί σε ένα είδος «ομοσπονδιακής» δημοκρατίας (δεν το αναφέρουν, αλλά το υπονοούν), ώστε να υπάρχει ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση και ισχυρή τοπική δημοκρατία και μάλιστα καλούν και τους Τούρκους συμπολίτες τους να τους μιμηθούν.

Τώρα, ποιοι είναι οι Τούρκοι σε αυτό το πολυεθνικό κράτος που λέγεται Τουρκία, είναι μεγάλη κουβέντα. Εάν αρχίσει η κάθε εθνότητα στην Τουρκία να ζητά αυτοκυβέρνηση, η Τουρκία του Κεμάλ που στηρίχτηκε στον υποχρεωτικό εκτουρκισμό όλων των εθνοτήτων θα καταρρεύσει.

Οι Κούρδοι, όπως θα διαβάσετε και παρακάτω, ορκίζονται ότι δεν θέλουν διαμελισμό της Τουρκίας, θέλουν να ζουν σε ένα ενιαίο κράτος, αλλά να αυτοκυβερνιώνται. Καλούν μάλιστα και τους άλλους πολίτες της Τουρκίας να τους μιμηθούν και αυτό ο Ερντογάν δεν πρόκειται να το επιτρέψει, για αυτό και τα τελευταία 24ωρα έχει κηρύξει ολοκληρωτικό πόλεμο βομβαρδίζοντας κατοικημένες περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Η ανακοίνωση της Ένωσης Κοινοτήτων Κουρδιστάν

Η Ένωση Κοινοτήτων Κουρδιστάν (KCK) εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις τελευταίες πολεμικές εξελίξεις στο βόρειο – τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν και την «αυτοκυβέρνηση» που έχουν ανακηρύξει οι Κούρδοι σε πολλές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι το τουρκικό κράτος επιτέθηκε με αγριότητα στον κουρδικό λαό και στην πολιτική του έκφραση, και ότι το κυβερνών ισλαμιστικό κόμμα AKP ουδέποτε ασχολήθηκε με την επίλυση του κουρδικού ζητήματος και ουδέποτε ανέχθηκε τον δημοκρατικό χαρακτήρα της κουρδικής κοινωνίας.

«Το AKP επιτίθεται με αγριότητα στην απόφαση του κουρδικού λαού για αυτοκυβέρνηση που πρόσφατα διακηρύχθηκε ως απάντηση στην καταπίεση, στις συλλήψεις και στις επιθέσεις που στοχεύουν να τσακίσουν τη δημοκρατική θέληση του κουρδικού λαού.

Επί προσθέτως στην αποτυχία του να κάνει ένα βήμα προς τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας, το AKP προσπαθεί να συνθλίψει την τοπική δημοκρατική διακυβέρνηση του κουρδικού λαού, την οποία βλέπει ως «ένα υπό ίδρυση κράτος μέσα στο κράτος». Το AKP ανοιχτά και ξεκάθαρα εξαναγκάζει τους ανθρώπους να αποδεχτούν το συγκεντρωτικό, αυταρχικό και ηγεμονικό πολιτικό του σύστημα.

Η πρόσφατη σύγκρουση και οι μάχες που καταλήγουν σε απώλειες ανθρωπίνων ζωών, οφείλονται αναμφίβολα στις επιθέσεις του δεσποτικού κράτους ενάντια στη δημοκρατική θέληση των ανθρώπων.

Η πολιτική της δεκαετίας του 1990, κατά την οποία οι εξεγέρσεις του λαού χτυπήθηκαν με αγριότητα, επαναλαμβάνονται σήμερα».

Σύμφωνα με το KCK, οι τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις δολοφονούν κατά μέσο όρο 7 αμάχους στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν κάθε ημέρα, ενώ τα πτώματα των νεκρών ανταρτών που σκοτώνονται στις μάχες διαπομπεύονται.

Το KCK αναφέρεται στην απάνθρωπη δολοφονία της αντάρτισσας Κεβσέρ Ελτούρκ (Kevser Eltürk), γνωστή με το ψευδώνυμο Εκίν Βαν, η οποία αφού βασανίστηκε και βιάστηκε στο τέλος δολοφονήθηκε και το νεκρό της σώμα σύρθηκε στους δρόμους προς παραδειγματισμό.

Αυτές οι πρακτικές του τουρκικού στρατού και αστυνομίας σημαίνουν επιστροφή στο βρόμικο ΄90, ενώ ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε ότι ο βρόμικος πόλεμος θα επεκταθεί.

Το KCK στέκεται στις πληροφορίες από την πόλη Βάρτο, όπου τόσο Κούρδοι άμαχοι όσο και αντάρτες δολοφονήθηκαν και τα νεκρά τους πτώματα διαμελίστηκαν. Το τουρκικό κράτος δεν κάνει κανένα διαχωρισμό μεταξύ αμάχων και ανταρτών, επισημαίνεται.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την πρόθεση του οι σφαγές να συνεχιστούν, όσοι αντισταθούν θα αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο και ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι την ημέρα της κρίσεως.

«Εάν αυτή η ασυγκράτητη φασιστική προσωπικότητα δεν σταματηθεί, ο πόλεμος στην Τουρκία θα κλιμακώνεται συνεχώς», προειδοποιεί το KCK.

Σύμφωνα με το KCK, ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η σφαγή είναι να υποστηριχθούν όλες οι κουρδικές επαρχίες που έχουν κηρύξει αυτοκυβέρνηση, όπως το Βάρτο (Varto), το Γκεβέρ (Gever), το Τσίζρε (Cizre), η Σιλώπη (Silopi), το Σιλβάν (Silvan) και η Νουσαγιαμπίν (Nusaybin). Οι Κούρδοι θα αντισταθούν όπου κι αν βρίσκονται σε αυτές τις επιθέσεις και ο κουρδικός λαός δεν θα αφεθεί ανυπεράσπιστος στις συνεχιζόμενες επιθέσεις, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Ήρθε η ώρα να κάνουμε χρήση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων για να αντισταθούμε στις αποικιοκρατικές και φασιστικές επιθέσεις», προσθέτει το KCK.

Το KCK υπογραμμίζει ότι οι δημοκράτες πολίτες και οι δημοκρατικές δυνάμεις της Τουρκίας πρέπει να υποστηρίξουν τις περιοχές των Κούρδων που έχουν ανακηρύξει αυτοκυβέρνηση και βρίσκονται σε αυτοάμυνα ενάντια στις επιθέσεις του τουρκικού καθεστώτος, λέγοντας ότι η ενότητα του κουρδικού και τουρκικού λαού πρέπει να ισχυροποιηθεί.

Αναφερόμενο στο γεγονός ότι ο κουρδικός λαός εγκατέστησε τη νόμιμη τοπική δημοκρατία του σε μια προσπάθεια για αυτοκυβέρνηση, το KCK λέει ότι οι αυτοκυβερνήσεις είναι βήματα προς την ισχυροποίηση και ενότητα της Τουρκίας, αφού οι Κούρδοι δεν έχουν σκοπό για ανεξαρτησία, θέλουν μόνο να αυτοκυβερνούνται και να έχουν τοπική δημοκρατία.

«Αυτοί που κατηγορούν τη δημοκρατική αυτονομία ως απόσχιση είναι εκείνη που δεν έχουν καμία πολιτική για να βρεθεί μια λύση στο κουρδικό ζήτημα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το KCK τονίζει ότι οι δημοκράτες πολίτες και οι δημοκρατικές δυνάμεις της Τουρκίας οφείλουν να εμποδίσουν την εμβάθυνση της σύγκρουσης, δίνοντας έναν πολιτικό αγώνα ώστε το τουρκικό κράτος να σεβαστεί τη δημοκρατική θέληση του κουρδικού λαού, προσθέτοντας ότι «ο σεβασμός στη δημοκρατική βούληση του κουρδικού λαού σημαίνει ειρήνη και σταθερότητα. Να γίνει γνωστό ότι ο κουρδικός λαός και οι αντάρτες δεν θα εμπλακούν σε καμία ένοπλη σύγκρουση, εκτός εάν η δημοκρατική βούληση του κουρδικού λαού δεχθεί επιθέσεις».

Το KCK αναφέρει ακόμα ότι η πολεμική τακτική του AKP ενάντια στον κουρδικό λαό πρέπει να αναχαιτιστεί, και να δοθεί αγώνας για τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας και μια δημοκρατική πολιτική λύση να βρεθεί στη βάση της αυτοκυβέρνησης του λαού.Ετικέτες