Το τρίπτυχο Ομπάμα για τη θρησκεία: Ταπεινότητα, χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας και ο Χρυσός Κάνων

Loading...


Τρεις αρχές μπορούν να καθοδηγήσουν τους ανθρώπους της πίστης εναντίον εκείνων, όπως το ISIS, οι οποίοι στρεβλώνουν την πίστη τους και διαπράττουν κακές πράξεις, εξήγησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα το πρωί της Πέμπτης στο καθιερωμένο πρωινό της Εθνικής προσευχής.

Συμπόνια και  αγάπη ρέουν από όλες τις θρησκείες, είπε, αλλά και όλες οι θρησκείες έχουν διαστρεβλωθεί για σκοπούς του κακού.

Η πίστη εμπνέει τους ανθρώπους καθημερινά να κάνουν καλές πράξεις σε όλο τον κόσμο, ανέφερε ο Ομπάμα και υπενθύμισε τον Δρ Brantly στη Δυτική Αφρική  ο οποίος  πάλεψε με τον ιό Έμπολα και επέζησε. Ο Brantly κατά την εναρκτήρια προσευχή καθόταν στα αριστερά του Ομπάμα.

Για τις πρόσφατες πράξεις βίας στη Μέση Ανατολή και το Παρίσι, ο Ομπάμα δήλωσε ότι οι τρομοκράτες «πρεσβεύουν ότι υπερασπίζονται το Ισλάμ, αλλά στην πραγματικότητα, το προδίδουν.»

Συμπλήρωσε πως η βία στο όνομα της θρησκείας δεν είναι μοναδική στο Ισλάμ. Ο Ομπάμα υπενθύμισε  τις Σταυροφορίες, την Ιερά Εξέταση, τη δουλεία και άλλα…

«Η αμαρτία είναι ο λόγος που η θρησκεία καταχράται για κακό σκοπό», τόνισε ο Ομπάμα.

Υπάρχουν τρεις αρχές που μπορεί να μας καθοδηγήσουν  εναντίον εκείνων που χρησιμοποιούν τη θρησκεία για κακό, είπε.

1. Ταπεινότητα

«Η αφετηρία της πίστης είναι κάποια αμφιβολία», δήλωσε ο Ομπάμα. «Δεν μπορεί να είμαστε τόσο σίγουροι ότι έχουμε δίκιο και ότι ο Θεός μιλάει μόνο για εμάς και δεν μιλάει σε άλλους. … Ότι κατά κάποιο τρόπο είμαστε μόνοι στην κατοχή της αλήθειας».

Αυτή η ταπεινότητα, συνέχισε, θα πρέπει να μας οδηγήσει να αντιταχθούμε σε όσους «καταχρώνται το όνομά Του με άγρια βεβαιότητα.» Η κατανόηση της σημασίας της ταπεινότητας είναι αυτό που οδήγησε τους ιδρυτές της Αμερικής στην προστασία της ελευθερίας της θρησκείας, εξήγησε.

2. Διαχωρισμός της Εκκλησίας και Κράτους

Ένας από τους λόγους που οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ένα ιδιαίτερα θρησκευτικό έθνος, σύμφωνα με τον Ομπάμα  είναι η αναφορά στη ρήτρα  της Ίδρυσης,η κυβέρνηση δεν ευνοεί καμία από θρησκεία.

«Η κυβέρνησή μας δεν υποστηρίζει μια θρησκεία, ούτε πιέζει κανένα να εξασκήσει μια συγκεκριμένη πίστη και το αποτέλεσμα είναι μια κουλτούρα όπου οι άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα μπορούν ελεύθερα και περήφανα να λατρεύουν χωρίς φόβο ή εξαναγκασμό.». Η ελευθερία της θρησκείας, συνέχισε, «είναι αυτή που φυλάτεται άγρυπνα εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες.»

3. Ο Χρυσός Κανόνας

Υπάρχει ένας νόμος που «φαίνεται να δεσμεύει τους ανθρώπους όλων των θρησκειών», είπε, «… ο Χρυσός Κανόνας, ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο, όπως θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν.»

«Αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκλησή μας» κατέληξεΕτικέτες