Το ΝΑΤΟ ξεκίνησε αεροπορικές ασκήσεις στην Κεντρική Πολωνία – Αμερικανικά και πολωνικά F-16 (video)

Loading...


Ενεργοποιείται ο στρατιωτικός μηχανισμός του ΝΑΤΟ εν μέσω των εξελίξεων στην Ουκρανία και πιο συγκεκριμένα στην Κριμαία σε μια πρώτη ένδειξη ότι η βορειοατλαντική συμμαχία παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Πρόκειται για πραγματοποίηση ασκήσεων τόσο αεροπορικών όσο και ναυτικών σε περιοχές που γειτνιάζουν με την περιοχή της κρίσης.

Βέβαια πρόκειται για ασκήσεις μικρής «έντασης» κάτι που σημαίνει πως ΗΠΑ και δυτικοί σύμμαχοι δεν επιθυμούν μια κλιμάκωση με τη Ρωσία πραγματοποιώντας ασκήσεις περισσότερο για να καθησυχάσουν μέλη του ΝΑΤΟ όπως η Πολωνία ή οι τρεις βαλτικές δημοκρατίες παρά για να επιχειρήσουν να αποτρέψουν εξελίξεις όπως γι η παράδειγμα η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Οι πρώτες ασκήσεις ξεκίνησαν σήμερα στην Πολωνία και σε αυτές μετέχουν η πολωνική και η αμερικανική Αεροπορία. Πιο συγκεκριμένα σε αυτές μετέχουν12 αμερικανικά F-16 μαζί με προσωπικό 300 ατόμων που βρίσκονται στην αεροπορική βάση Lask μαζί με πολωνικά F-16 block 52+. Η απόφαση των ΗΠΑ να αναπτύξουν μαχητικά αεροσκάφη στην Πολωνία το παρόν χρονικό διάστημα ήρθε ύστερα από τηλεφωνική συνομιλία του Αμερικανού υπουργού Αμύνης  Chuck Hagel και του Πολωνού ομολόγου του Tomasz Siemoniak.

Βέβαια η Ουάσιγκτον δηλώνει πως πρόκειται για προγραμματισμένες ασκήσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που αμερικανικά F-16 βρίσκονται στην Πολωνία. Το Μάιο του 2013 6 αμερικανικά F-15 μαζί με 150 άτομα προσωπικό  της 176 Μοίρας της αεροπορικής Εθνοφρουράς του Wisconsin είχαν πραγματοποιήσει κοινές ασκήσεις με πολωνικά F-16s, Su-22 και MiG-29.

Η δεύτερη άσκηση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί είναι ναυτική και αφορά την παρουσία του αμερικανικού αντιτορπιλικού κατευθυνόμενων βλημάτων USS Truxtun (DDG 103) το οποίο βρίσκεται στην Κωστάντζα της Ρουμανίας.

Το USS Truxtun πρόκειται να ξεκινήσει κοινές ναυτικές ασκήσεις με το ρουμανικό και βουλγαρικό Ναυτικό ασκήσεις οι οποίες έχουν καθυστερήσει λίγες ημέρες εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών στην περιοχή.

Από βουλγαρικής πλευράς στις ασκήσεις πρόκειται να συμμετάσχει η φρεγάτα Drazki ενώ από ρουμανικής πλευράς τρία σκάφη του ρουμανικού Ναυτικού. Αυτές θα πραγματοποιηθούν, όπως έχει ανακοινωθεί,  σε διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Κωστάντζα και σε απόσταση 220 μιλίων από την Σεβαστούπολη όπου και η βάση του ρωσικού Στόλου.

Εκτός όμως από αυτές τις δύο ασκήσεις μικρής κλίμακας το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε εχθές ότι ξεκινά περιπολίες αεροσκαφών E-3 AWACS τα οποία θα πετούν στον εναέριο χώρο της Πολωνίας και της Ρουμανίας επιτηρώντας την κατάσταση στην Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ έχει προχωρήσει και στην ενίσχυση της παρουσίας του και σε άλλες χώρες της περιοχής. Στις 6 Μαρτίου έξι αμερικανικά F-15 προσγειώθηκαν στην Λιθουανία μαζί με δύο αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135, ενώ ακόμη 6 F-15C από την βάση Lakenheath στη Βρετανία μαζί με δύο ΚC-135 προσγειώθηκαν μια ημέρα αργότερα στην αεροπορική βάση Siauliai επίσης στη Λιθουανία προκειμένου να ενισχύσουν την αεροπορική ετοιμότητα στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ.

Τόσο η αποστολή των F-16 στην Πολωνία όσο και των F-15 στην Λιθουανία έχουν ως κύριο σκοπό να καθησυχάσουν τις χώρες αυτές απέναντι στις πρόσφατες εξελίξεις αλλά και να δώσουν αίσθημα ασφάλειας ότι το ΝΑΤΟ θα προστατέψει τα ανατολικά σύνορά του.

Από την άλλη πλευρά η Μόσχα συνεχίζει τόσο την ενίσχυσή των δυνάμεών της στην Κριμαία. Ενόψει και δημοψηφίσματος- όσο και πραγματοποιώντας ασκήσεις. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αιφνιδιαστική αεραποβατική άσκηση στην οποία συμμετέχουν 4000 αλεξιπτωτιστές, που πραγματοποιεί  το ρωσικό Γενικό Επιτελείο με σενάριο την ανάπτυξη στην περιοχή της Υπερδνειστερίας.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες που αναπτύσσεται τέτοια αερομεταφερόμενη δύναμη.

Το USS Truxtun φτάνει στην Κωστάντζα της Ρουμανίας (7 Μαρτίου)

{youtube}qfYfiy80odU{/youtube}

{youtube}_XoPZ36hoWU{/youtube}

{youtube}zpdNKlS35cs{/youtube}Ετικέτες