Τούρκοι Ισλαμιστές καταδιώκουν τον Άη-Βασίλη και τον «εξισλαμίζουν»!

Loading...


Το εθνικιστικό-ισλαμικό Κόμμα της Μεγάλης Ενότητας (BBP) στην επαρχία της Μπολού βρήκε αφορμή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για να εκφράσει τα αντιχριστιανικά του αισθήματα, καθώς η γιορτή θεωρείται ευρέως στον ισλαμικό κόσμο ότι σχετίζεται με τον Χριστιανισμό και μάλιστα την παρακολουθούν πολλοί μουσουλμάνοι σε όλη την υφήλιο.

Άντρες ντυμένοι ως Οθωμανοί γενίτσαροι εμφανίστηκαν να καταδιώκουν τον Άη-Βασίλη σε μια παράσταση δρόμου, διαμαρτυρόμενοι για τον εορτασμό της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στην δυτική Τουρκία. Η παράσταση κατέληξε στον εξισλαμισμό του Άη-Βασίλη.

Η εφετινή επίδειξη των ισλαμιστικών-νεοοθωμανικών αισθημάτων των μελών αυτού του κόμματος έρχεται μετά από μία παρόμοια εκδήλωση πέρυσι, κατά την οποία άνδρες ντυμένοι ως γενίτσαροι κυνήγησαν τον Άη-Βασίλη στους δρόμους και στη συνέχεια τον πήγαν μπροστά στο σουλτάνο. Ο σουλτάνος ​​τότε εξόρισε τον Άη-Βασίλη από την πόλη.
Η εφετινή αντιχριστιανική παράσταση περιλάμβανε παρόμοιο θέμα, αλλά αυτήν την φορά ο Άη-Βασίλης οδηγήθηκε όχι στον σουλτάνο, αλλά στον καδή, δηλαδή στον μουσουλμάνο ιεροδίκη, τον ρόλο του οποίου έπαιζε ο Μαχμούτ Αλάν, πρώην επικεφαλής επαρχιακής επιτροπής του κόμματος.

Ο δικαστής ρώτησε στη συνέχεια τον Άη-Βασίλη γιατί έτρεχε. Εκείνος απάντησε ότι γιόρταζε τη Γέννηση του Ιησού. Ο αρχιδικαστής στη συνέχεια κάλεσε δύο άνδρες, που έπαιζαν τον ρόλο τυχαίων ατόμων από το πλήθος και τους ρώτησε αν ήταν ευχαριστημένοι με τις γιορτές. Αυτοί κατέθεσαν ότι ήταν ευχαριστημένοι. Έτσι ο καδής άφησε τον Άη-Βασίλη να φύγει ελεύθερος, γιατί δεν ανάγκαζε κανέναν να γιορτάσει με το ζόρι.
Στη συνέχεια οι ισλαμιστές παρουσιάζουν τον Άη-Βασίλη, δήθεν έκπληκτο από την απόφαση του μουσουλμάνου δικαστή, να λέει ότι άκουσε ότι οι Τούρκοι ήταν βάρβαροι. Ο δικαστής απάντησε ότι δεν υπήρχε θέση για τη βαρβαρότητα ή την βία στο Ισλάμ. Έπειτα οι ισλαμιστές παριστάνουν τον Άη-Βασίλη, δήθεν συγκινημένο, να προσηλυτίζεται στο Ισλάμ, απαγγέλλοντας την ισλαμική επαγγελία πίστης.

Η προκλητική αυτή παράσταση των ισλαμιστών-νεοοθωμανών ακολουθεί μία σειρά άλλων αντιχριστιανικών ενεργειών στην Τουρκία, με αφορμή την χριστιανική πρωτοχρονιά, καθώς τουρκικά ΜΜΕ έχουν καταγγείλει ότι οι εκπαιδευτικές αρχές, σε ορισμένες περιοχές της Τουρκίας, έχουν στείλει εγκυκλίους σε σχολεία, που απαγορεύουν τις γιορτές την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Όσον αφορά την «ανεκτικότητα» του μουσουλμάνου καδή, η Οθωμανική Αυτοκρατορία έχει να παρουσιάσει χιλιάδες παραδείγματα τέτοιας «ανοχής», καθώς στα τετρακόσια χρόνια ζωής της, χιλιάδες ήταν οι χριστιανοί που οδηγήθηκαν, ακόμη και για εντελώς ασήμαντες αιτίες, μπροστά στους καδήδες της. Εκεί τους τέθηκε το δίλημμα, εξισλαμισμός ή θάνατος (συνήθως με αποκεφαλισμό). Αυτοί που αρνήθηκαν να εξισλαμιστούν, αποκεφαλίστηκαν, κρεμάστηκαν, κάηκαν στην φωτιά. Είναι οι γνωστοί μας χιλιάδες νεομάρτυρες. Με άλλα λόγια, υπάρχουν ανεκτικοί μουσουλμάνοι, αλλά όχι ανεκτικό Ισλάμ.
Βέβαια είναι αλήθεια ότι η πλήρης εκκοσμίκευση του χριστιανικού ασκητικού Αγίου Βασιλείου, που δεν έχει πολλή σχέση με τον χοντρό και ντυμένο στα κόκκινα καταναλωτικό Αη-Βασίλη των ημερών μας, η οποία γίνεται για εμπορικούς λόγους, προκαλεί ακόμη περισσότερο τους μουσουλμάνους. Παρόλα αυτά σε ισλαμικές χώρες, όπως η Τουρκία και η Συρία, η παρουσία του είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αποτελεί στοιχείο χριστιανικής αυτοσυνειδησίας και ενότητας των χριστιανών.

Αλλά να θέσουμε και έναν άλλον προβληματισμό, όσον αφορά την ανοχή του Ισλάμ: εάν στους δρόμους της Τουρκίας εμφανιζόταν μία ανάλογη παράσταση, όπως αυτή που παρουσίασαν οι ισλαμιστές, και αυτή αντί να προσβάλει τον χριστιανικό άγιο Βασίλειο, προσέβαλε τον -θεωρούμενο από τους μουσουλμάνους ως προφήτη- Μωάμεθ, τι θα γινόταν;Ετικέτες