Συρία: Ασσύριοι χριστιανοί εγκαταλείπουν μαζικά τα χωριά τους

Loading...


Χιλιάδες Ασσύριοι χριστιανοί εγκαταλείπουν έντρομοι τις κοινότητές τους στα βορειοανατολικά της χώρας ενόσω εντείνονται οι φόβοι για την τύχη των δεκάδων χριστιανών που έχουν απαχθεί από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Οι Κούρδοι της Συρίας εξαπέλυσαν την ίδια στιγμή μεγάλη επίθεση κατά των τζιχαντιστών στα βορειοανατολικά, αποκόπτοντας μία από τις οδούς ανεφοδιασμού τους από το Ιράκ.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 90 Ασσύριοι χριστιανοί έχουν απαχθεί από χωριά της επαρχίας Χασάκα -μαζική απαγωγή που συνέπεσε με τις επιχειρήσεις που διεξάγουν στην ίδια περιοχή οι κουρδικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τις αεροπορικές επιδρομές της διεθνούς συμμαχίας κατά των τζιχαντιστών.

Ωστόσο, το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο ανεβάζει τον αριθμό των ομήρων στους 150.

Σύμφωνα με τον Ουσάμα Έντουαρντ, διευθυντή του Ασσυριακού Δικτύου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Σουηδία, περίπου 1.000 οικογένειες, δηλαδή «περίπου 5.000 άνθρωποι» έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους από την Δευτέρα και έχουν καταφύγει στην πόλη Χασάκα και το Καμισλί.

«Περίπου 800 οικογένειες έφυγαν για τη Χασάκα και άλλες 150 για το Καμισλί» δήλωσε ο Έντουαρντ μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) από τη Βηρυτό όπου βρίσκεται.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κοινότητας των Ασσυρίων, οι όμηροι που βρίσκονται στα χέρια των τζιχαντιστών είναι «μεταξύ 70 και 100» και στη μεγάλη τους πλειονότητα είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Οι 25-30 από αυτούς απήχθησαν από την κοινότητα Ταλ Τζαζίρα.

Ο Έντουαρντ, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή Αλ Χαμπούρ όπου υπάρχουν 35 κοινότητες Ασσύριων χριστιανών, δήλωσε ότι «οι τζιχαντιστές εισέβαλαν στα σπίτια γύρω στις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας, ενώ όλος ο κόσμος κοιμόταν». Κατόπιν κατέλαβαν περίπου δέκα χωριά, μεταξύ των οποίων και το Ταλ Σαμιράμ.

Δύο νεαροί που γλίτωσαν καθώς πρόλαβαν να κρυφτούν σε μια νησίδα του ποταμού Χαμπούρ ήταν αυτοί που ενημέρωσαν τις αρχές. «Η σύζυγός μου κατάγεται από το Ταλ Σαμιράμ και όταν προσπάθησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τη θεία της, σήκωσε το τηλέφωνο ένας άνδρας και της είπε: Εδώ είναι το σπίτι του Ισλαμικού Κράτους» πρόσθεσε καλώντας τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τους εκτοπισμένους χριστιανούς.

Σύμφωνα πάντα με τον Έντουαρντ, οι όμηροι έχουν μεταφερθεί στο Σανταντέ, ένα προπύργιο του ΙΚ στην επαρχία Χασάκα. «Έπιασαν ομήρους για να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες» συνέχισε, εξηγώντας ότι οι γυναίκες και τα παιδιά έχουν «μοιραστεί» σε πολλά σπίτια του Σανταντέ. Ενδεχομένως οι τζιχαντιστές να προσπαθήσουν να ανταλλάξουν τους ομήρους με μέλη τους που έχουν αιχμαλωτιστεί από τους Κούρδους.

Τα χωριά είχαν απειληθεί στο παρελθόν από τους τζιχαντιστές, οι οποίοι είχαν δώσει εντολή στους κατοίκους να κατεβάσουν τους σταυρούς από τις εκκλησίες. «Οι κάτοικοι περίμεναν ότι θα γινόταν επίθεση αλλά πίστευαν ότι ο συριακός στρατός, που σταθμεύει σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από εκεί, οι Κούρδοι ή τα πλήγματα της διεθνούς συμμαχίας θα τους προστάτευαν» εξήγησε.

«Ήταν ήσυχα χωριά που δεν είχαν καμία σχέση με τις μάχες» είπε από την πλευρά του ο Νάσερ Χατζ Μαχμούντ, μέλος των Μονάδων Λαϊκής Άμυνας (YPG) των Κούρδων της Συρίας. Ορισμένοι χριστιανοί πολεμούν στο πλευρό των YPG στη Χασάκα, όχι όμως στην περιοχή των Ασσυρίων, πρόσθεσε.

Η Γαλλία καταδίκασε την απαγωγή και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των ομήρων καταγγέλλοντας τη νέα εγκληματική ενέργεια της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η νέα επίθεση που εξαπέλυσαν οι Κούρδοι το Σαββατοκύριακο είχε ως στόχο να απωθήσει τους τζιχαντιστές από περιοχές που απέχουν περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικότερα, όπως από το Τελ Χαμίς, μια πόλης που θεωρείται προπύργιό τους. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 132 μέλη του IS έχουν σκοτωθεί στις μάχες από τις 21 Φεβρουαρίου. Ο Μαχμούντ είπε ότι έχουν χάσει τη ζωή τους και επτά μέλη των YPG, μεταξύ των οποίων και ένας ξένος, του οποίου δεν διευκρίνισε την υπηκοότητα.

Σύμφωνα με τον Μαχμούντ, οι YPG έχουν αποκόψει τον οδικό άξονα που συνδέει το Τελ Χαμίς με το Αλ Χουλ, πόλη που απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ιράκ. «Αυτή είναι η βασική αρτηρία για το Ντάες» είπε, χρησιμοποιώντας ένα άλλο ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους. Υποστήριξε μάλιστα ότι οι Κούρδοι έχουν απελευθερώσει περισσότερα από 100 χωριά στην περιοχή αυτή. «Πιστεύουμε ότι θα τελειώσουμε τη μάχη του Τελ Χαμίς με αυτήν την εκστρατεία» κατέληξε.Ετικέτες