Στα χέρια φιλορώσων αστυνομικό τμήμα στην Ουκρανία-Νέες απειλές ΗΠΑ προς Μόσχα

Loading...


Κάθε άλλο παρά αποκλιμάκωση παρατηρείται στην κρίση στην Ουκρανία, καθώς στα ανατολικά της χώρας οι φιλορώσοι διαδηλωτές εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους δημόσια κτήρια, ενώ το πρωί το Σαββάτου κατέλαβαν αστυνομικό τμήμα στην πόλη Σλαβιάνσκ. Με περαιτέρω κυρώσεις απειλεί τη Μόσχα η G7 διά του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου, ενώ προχωρήσει σε κινήσεις που θα κλιμακώσουν την ένταση.

Σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ, ένοπλοι κατέλαβαν το Σάββατο αστυνομικό τμήμα στην πόλη Σλαβιάνσκ. «Ένοπλοι που φορούσαν στολές παραλλαγής κατέλαβαν το αστυνομικό τμήμα στο Σλαβιάνσκ. Η απάντηση θα είναι πολύ σκληρή, διότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε διαδηλωτές και τρομοκράτες» προειδοποίηση ο Αβάκοφ μέσω Facebook.

Εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας είπε πως οι ένοπλοι δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα, αλλά δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια για την ταυτότητά τους

«Υπάρχει ευρεία και ισχυρή ενότητα εντός της ομάδας των G7 σχετικά με την επέκταση των κυρώσεων και το κόστος για την αντιμετώπιση δράσεων που κλιμακώνουν την ένταση από τη Ρωσία» δήλωσε την Παρασκευή ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η κρίση, την Παρασκευή αποφασίστηκε η τετραμερής συνάντηση, στις 17 Απριλίου, στη Γενεύη ανάμεσα στην Ουκρανία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα μεταβεί στη Γενεύη για να «συνεχίσει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κατάστασης στην Ουκρανία και για να βρει μια διπλωματική διέξοδο» ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στη Γενεύη θα μεταβούν, επίσης, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η Κάθριν Άστον και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Νεστσίτσα.

Ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ μετέβη την Παρασκευή στο Ντονέτσκ, τη μια από τις δύο μεγάλες πόλεις της ρωσόφωνης ανατολικής Ουκρανίας όπου πολλές χιλιάδες φιλορώσοι έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια.

Οι ταραχές προκάλεσαν στη Δύση φόβους για μια ρωσική επέμβαση καθώς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΝΑΤΟ, η Μόσχα έχει συγκεντρώσει στα σύνορα περίπου 40.000 στρατιώτες και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δεσμευθεί ότι θα προστατεύσει «πάση θυσία» το ρωσικό πληθυσμό.

Οι φιλορώσοι έχουν καταλάβει από την περασμένη Κυριακή το κτήριο της περιφερειακής διοίκησης του Ντονέτσκ, καθώς και τα γραφεία των Υπηρεσιών Ασφαλείας (SBU) στο Λουγκάνσκ, πόλεις που βρίσκονται σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από τα ρωσικά σύνορα.

Ο Αρσέν Αβάκοφ, υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης που συστάθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έχει απειλήσει με προσφυγή στη βία τους αυτονομιστές οι οποίοι δεν θα καταθέσουν τα όπλα.

Όμως ο Γιατσενιούκ φάνηκε καθησυχαστικός. Υποστήριξε πως «δεν υπάρχει οδός για τη βία» και υποσχέθηκε για τη μεταβίβαση ευρύτερων εξουσιών στις ανατολικές επαρχίες.

Ωστόσο οι φιλορώσοι διαδηλωτές απαιτούν μια «ομοσπονδιοποίηση του ουκρανικού Συντάγματος» -αίτημα που αρνείται η κυβέρνηση κρίνοντας πως έτσι ανοίγει η πόρτα για το διαμελισμό της χώρας.Ετικέτες