Σοκ στη Γαλλία: Η NSA «άκουγε» και «έγραφε» Ολάντ, Σαρκοζί, Σιράκ

Loading...


Σοκαρισμένη εδώ και λίγες ώρες παρακολουθεί η γαλλική κοινή γνώμη τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Liberation και της ιστοσελίδας ερευνητικής δημοσιογραφίας Mediapart, οι οποίοι επικαλούμενοι πληροφορίες από τον ιστότοπο Wikileaks υποστηρίζει ότι η αμερικανική υπηρεσία εθνικής ασφαλείας (NSA) παρακολουθούσε από το 2006 έως το 2012 και τους τρεις προέδρου της Γαλλίας της συγκεκριμένης περιόδου (Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ).

Μπορεί οι συνομιλίες που έχουν καταγραφεί να μην περιέχουν μεγάλη σημασίας κρατικά μυστικά αλλά αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την έκταση του προγράμματος παρακολούθησης της NSA, η οποία πριν από μερικούς μήνες είχε αποκαλυφθεί ότι παρακολουθούσε και την Ανγκελα Μέρκελ.

Ο φάκελος με το κωδικό όνομα «Espionnage Elysée» (κατασκοπεύστε το Ελιζέ) ήταν «άκρως απόρρητος» και σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της Liberation «περιέχει έγγραφα στα οποία αναφέρονται οι «επιλογές» από τη λίστα των στόχων και λεπτομέρειες από τους αριθμούς κινητών τηλεφώνων αρκετών αξιωματούχων που φτάνουν μέχρι το απευθείας κινητό τηλέφωνο του προέδρου της χώρας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν τον Ολάντ από την πρώτη στιγμή της εκλογής του το 2012.

«Για δέκα χρόνια οι ΗΠΑ άκουγαν τους Γάλλους προέδρους. Στα πέντε έγγραφα που δημοσιεύουμε, τα τέσσερα είναι κατηγορίας G, κατηγορία που αφορά έγγραφα πολύ ευαίσθητου περιεχομένου, άλλα είναι κατηγορίας NF, με περιεχόμενο δηλαδή που δεν πρέπει να έρθει σε γνώση ξένων κυβερνήσεων, και τα περισσότερα έχουν γίνει ήδη αντικείμενο υποκλοπής» γράφει η ιστοσελίδα Mediapart .

Το Ελιζέ δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής κανένα σχόλιο περάν του ότι ερευνά «τι περιλαμβάνει η υπόθεση». Κύκλοι του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί διέρρευσαν σε δημοσιογράφους ότι «η κατασκοπεία είναι απαράδεκτη ως γενικός κανόνας, ακόμα περισσότερο δε ανάμεσα σε κατασκόπους».

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας για το πρωί της Τετάρτης.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε το βράδυ της Τρίτης ότι δεν είχε στόχο τις επικοινωνίες του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, πράγμα το οποίο ούτε και θα κάνει.

«Δεν είχαμε στόχο και δεν θα έχουμε στόχο τις επικοινωνίες του προέδρου Ολάντ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC), χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω όσον αφορά τις επιχειρήσεις που μπορεί να έγιναν στο παρελθόν.

FranceLeaks: Πως οι Αμερικανοί κατασκόπευαν το Ελιζέ από το 2006 έως το 2012
Απαράδεκτες οι τηλεφωνικές υποκλοπές μεταξύ συμμάχων, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Στεφάν Λε Φολ μετά τις αποκαλύψεις του «Wikileaks» που διέρρευσαν στο γαλλικό Tύπο, σύμφωνα με τις οποίες, τρεις Γάλλοι πρόεδροι είχαν πέσει θύματα τηλεφωνικών υποκλοπών από την αμερικανική υπηρεσία NSA.

Για σκάνδαλο «FranceLeaks» κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα «Liberation» που πρώτη έφερε στο φως τις αποκαλύψεις αυτές επισημαίνοντας ότι, η NSA κατασκόπευε τους Ολάντ, Σαρκοζί και Σιράκ αλλά άλλα κυβερνητικά στελέχη μεταξύ των ετών 2006- 2012. Η Ουάσινγκτον παρακολουθούσε τις συνομιλίες που είχε ο Ολάντ με τον γερμανομαθή πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας, Ζαν Μαρκ Ερό για το ελληνικό ζήτημα το Μάιο 2012, λίγες ημέρες αφότου ο Ολάντ ανέλαβε το προεδρικό αξίωμα. Στη Γαλλία, η «Κατασκοπεία του Ελιζέ» έχει προκαλέσει σεισμό με σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο της χώρας να καταδικάζει τις απαράδεκτες αυτές πρακτικές από συμμάχους. Ο Νικολά Σαρκοζί, ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων της Γαλλίας, έσπευσε πρώτος να καταδικάσει τις τηλεφωνικές υποκλοπές από την Ουάσινγκτον. Την ίδια ώρα, ο Ολάντ συγκαλεί έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη για το θέμα. Όσο για τα διαβαθμισμένα έγγραφα από το Wikileaks που έχει στην κατοχή της η γαλλική εφημερίδα «Liberation» τα οποία και «πρόδωσαν» την Ουάσινγκτον, αυτά αποκαλύπτουν ότι τα τελευταία δέκα χρόνια στην στέγη της αμερικανικής πρεσβείας στη Γαλλία έχει τοποθετεί ένας ολόκληρος σταθμός κατασκοπείας.

Τον Μάιο του 2012, σε μία μυστική συνάντηση των δύο πολιτικών ανδρών – Ολάντ και Ζαν Μαρκ Ερό- με θέμα την αποφυγή ενός Grexit, οι Αμερικανοί είχαν υποκλέψει ο περιεχόμενο των συνομιλιών τους. Ο τότε πρωθυπουργός της Γερμανίας έχει πολύ καλές διασυνδέσεις με το Βερολίνο- εκεί σπούδασε- και κυρίως με τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες, κυβερνητικό εταίρο της Ανγκελα Μέρκελ.

Πριν από λίγο και ο γερμανομαθής πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, εξέφρασε την δυσφορία του μετά τις αποκαλύψεις ότι και ο ίδιος έπεσε θύμα των τηλεφωνικών υποκλοπών από την NSA. Μέσω του διαδικτύου έστειλε το δικό του μήνυμα: «Τηλεφωνικές υποκλοπές, αυτές οι απαράδεκτες πρακτικές. Οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν εξηγήσεις».

Θύματα υποκλοπών είχαν πέσει και άλλοι σύμβουλοι του Γάλλου προέδρου, όπως σχολιάζει η «Liberation» κατονομάζοντας δύο εξ αυτών: τον Ζαν Νταβίντ Λεβί και τον Κλοντ Γκεάν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Liberation», το 2006 η αμερικανική υπηρεσία ΝSA είχε καταγράψει το περιεχόμενο των συνομιλιών του τότε προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ και του τότε υπουργού Εξωτερικών, Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί.

Για το Νικολά Σαρκοζί, οι Αμερικανοί κατέγραφαν τις συνομιλίες του από τη στιγμή που εξέφρασε ενδιαφέρον για να αναλάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή στη Μέση Ανατολή, αναφέρει η εφημερίδα «Liberation».

«Είναι δύσκολο να δεχτούμε ότι μεταξύ συμμάχων μπορούν να συμβούν τέτοιες πρακτικές… Την ώρα που δίνουμε αγώνα κατά της τρομοκρατίας, δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε ή να καταλάβουμε αυτό που κινητοποίησε έναν σύμμαχο να κάνει τηλεφωνικές υποκλοπές», τόνισε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Στεφάν Λε Φολ. Στη σημερινή έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη που συγκαλεί ο Γάλλος πρόεδρος, θα δώσουν σήμερα το παρών ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, ο υπουργός Εξωτερικών, Λορέν Φαμπιούς, ο υπουργός Αμυνας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, και ο υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ όπως και και άλλα στελέχη της κυβέρνησης.

Ολάντ: Απαράδεκτα γεγονότα
Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, καταγγέλλει τα γεγονότα ως απαράδεκτα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ για τις τηλεφωνικές υποκλοπές τριών προέδρων της Γαλλίας από τον «Μεγάλο Αδερφό» των ΗΠΑ, την NSA.

O γερουσιαστής των Γάλλων «Ρεπουμπλικάνων» Ζαν Πιερ Ραφαρέν, ανακοίνωσε ότι, ο Φρανσουά Ολάντ θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα για το σκάνδαλο «FranceLeaks».

Tην ίδια ώρα, Γάλλος ανώτατος αξιωματούχος μεταβαίνει εσπευσμένα στις ΗΠΑ.
Με τον πολιτικό κόσμο της Γαλλίας να έχει ξεσηκωθεί για τις κρυφές παρακολουθήσεις προέδρων και κυβερνητικών αξιωματούχων από το 2006 έως το 2012, συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα η γαλλική Εθνοσυνέλευση. Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, ενημερώνει τους βουλευτές με ότι στοιχεία διαθέτει για την «Κατασκοπεία του Ελιζέ».

Οι ΗΠΑ δεν είναι φιλική προς εμάς δήλωσε η σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν μετά τις αποκαλύψεις που φέρνουν σε δεινή θέση την Ουάσινγκτον.Ετικέτες