Σε δήμο των Σκοπίων: Η τουρκική γλώσσα έγινε επίσημη- ομόφωνα

Loading...


Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους το «Τουρκικό Δημοκρατικό Κόμμα» που έχει δύο εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους στο δήμο Τσαΐρ των Σκοπίων, είχε καταθέσει πρόταση να γίνει επίσημη γλώσσα η τουρκική και να τεθεί σε ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, İzzet Meciti, ήταν θετικός στο αίτημα και με την υποστήριξη των 24 μελών του δημοτικού συμβουλίου η τουρκική γλώσσα έγινε επίσημη.
Σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους των Σκοπίων, μια μειονοτική γλώσσα για να γίνει επίσημη σε κάποιο δήμο θα πρέπει η μειονότητα να είναι μεγαλύτερη από το 20 τοις εκατό του πληθυσμού.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή που ελήφθη ομόφωνα, θεωρείται έγκυρη ανεξάρτητα από το ποσοστό της μειονότητας στο δήμο.

Είναι σημαντικό- τονίζει το τούρκικο δημοσίευμα- ότι ο Δήμος Τσαΐρ είναι ένας από τους δήμους της πόλης των Σκοπίων και το εμπόδιο που υπήρχε ξεπεράστηκε.

Αυτό σημαίνει- συνεχίζει το δημοσίευμα- ότι  οι Τούρκοι δημοτικοί σύμβουλοι μπορούν  να εκφράζονται στην τουρκική γλώσσα, οι αποφάσεις του δήμου να βγαίνουν και στην τουρκική γλώσσα και στα σχολεία του δήμου θα υπάρχει η δυνατότητα διδασκαλίας της τουρκικής.

Επίσης, όλη η αλληλογραφία του Δήμου με τουρκικούς δήμους,  θα γίνεται στην τουρκική γλώσσα.Ετικέτες