Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Αθήνα για τον τουρκικό αγωγό: Αν τον επιλέξετε θα γίνετε μέρος του προβλήματος

Loading...


Ουάσινγκτον: Μιχάλης Ιγνατίου

Προειδοποίηση προς την Ελλάδα ότι εάν «δεθεί» στο νέο αγωγό που θα κατασκευάσει η Τουρκία θα γίνει μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης, έστειλε ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρμόδιος για τη Διπλωματία της Ενέργειας, Αμος Χόχσταϊν. Η προειδοποίηση ήρθε σε μία στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες της Αθήνας για να εξέλθει της οικονομικής κρίσης.

Μιλώντας στο παγκόσμιο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε με θετικό τρόπο για την Κύπρο και τις συμμαχίες της στη Μεσόγειο, αλλά ήταν ιδιαίτερα κριτικός για την προσπάθεια «εισβολής» της Ρωσίας στην Ευρώπη και της παρουσίας της ως της μόνης προμηθεύτριας χώρας στην ήπειρο.

«Η Ελλάδα», είπε ο κ. Χόχσταϊν, «είναι ισχυρός εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ και περνά δύσκολα τελευταία. Αλλα χρειάζομαι τη βοήθειά σας, διότι αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι κάτι που ελπίζω ότι η Κύπρος θα γίνει τελικά μέρος της λύσης του: μία ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. Και αυτή είναι ότι η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη παίρνουν το φυσικό τους αέριο από μόνο έναν προμηθευτή».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, που έχει σχεδιάσει την αμερικανική ενεργειακή πολιτική στη Μεσόγειο, τόνισε ότι «έχουμε μία ευκαιρία να γίνει διαφοροποίηση και η Ελλάδα είναι μείζον παίκτης. Θα μεταφέρουμε φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία μέσω της Ελλάδας στην Ιταλία και τη Βουλγαρία. Και η προηγούμενη αλλά και αυτή η κυβέρνηση έχουν εκφράσει υποστήριξη για το Νότιο Αγωγό και το διακαμπτήριο στη Βουλγαρία».

«Αλλά», συνέχισε, «υπάρχουν αυτοί που θέλουν να τους αλλάξουν (σ.σ.: αναφέρεται στους Ρώσους), και μιλούν για να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως μηχανισμό που θα φέρει αγωγούς από τον ίδιο προμηθευτή μέσω της Ελλάδας μαζικά για την προμήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι όταν χτιστεί ένας νέος αγωγός, αυτός δεν μπορεί να αλλάξει καθώς καθιστά όλα τα άλλα σχέδια μη βιώσιμα. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα από μέρος της λύσης θα γίνει μέρος του προβλήματος».

Στη συνέχεια είπε ότι «δεν σας λέω κάτι που δεν έχω πει στους φίλους μου στην Ελλάδα, ήμουν εκεί πριν από 3-4 εβδομάδες για μία ήσυχη συνάντηση που όμως ήταν παντού στον τύπο και τους NYT αλλά σας λέω το ίδιο: Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να είναι ο δεσμός που ισχυροποιεί τη σύνδεση με την Ευρώπη, να είναι κεντρικό μέρος της λύσης για την Ευρώπη».

Στη συνέχεια εμμέσως έκανε έκκληση στην Ομογένεια να τοποθετηθεί εναντίον του τουρκικού αγωγού τονίζοντας: «Πιστεύω ότι αυτό είναι σημαντικό και πιστεύω ότι εσείς που ως κοινότητα νοιάζεστε όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τη σχέση μας με την Ελλάδα και την ενίσχυσή της, σας λέω ότι είναι σημαντικό. Θα είμαι στη Βουλγαρία την επόμενη εβδομάδα για να μιλήσω ακριβώς για τον αγωγό με την Ελλάδα, έχουμε συμφωνήσει να διαφωνούμε σε μερικά πράγματα, αλλά αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφωνούμε απολύτως».
 Ετικέτες