Παραβιάζουν των δικαιωμάτων των Ορθόδοξων Χριστιανών και καταστρέφουν Εκκλησίες στην Ουκρανία

Loading...


Στην ανθρωπιστική κρίση και την καταστροφή των ορθόδοξων Εκκλησιών στις εμπόλεμες περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας επέστησε την προσοχή ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ηγούμενος Φίλιππος (Ριαμπίχ) κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για την θρησκευτική διάσταση του διαπολιτισμικού διαλόγου στο Μπακού.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης οφείλει να παρακολουθήσει από κοντά και να προβεί σε πρωτοβουλίες προώθησης της ειρήνης στην περιοχή, είπε ο Φίλιππος.

Σύμφωνα με τον ηγούμενο, η κατάσταση στα ανατολικά της Ουκρανίας «επιδεινώνεται λόγω της αιματοχυσίας και της ανθρωπιστικής κρίσης συμπεριλαμβανομένων και των “διωγμών” των θρησκευτικών κοινοτήτων».

Ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε έκθεσή του έδωσε παραδείγματα παραβιάσεων των δικαιωμάτων των Ορθοδόξων Χριστιανών και μερικής ή ολικής καταστροφής των Ορθοδόξων εκκλησιών στην περιοχή.
«Υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την καταστροφή των προτεσταντικών, ελληνικών, καθολικών και μουσουλμανικών χώρων προσευχής στην εμπόλεμη ζώνη. Φυσικά, τα κτίρια δεν έχουν ίδια αξία με την ανθρώπινη ζωή, αλλά η καταστροφή τους δεν δικαιολογείται από τον στρατό, δεν πρόκειται για στρατιωτικούς στόχους… Είναι μια προφανής εκδήλωση της βαρβαρότητας», είπε ο ηγούμενος. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, πολλές από τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην ανατολική Ουκρανία έχουν μετατραπεί σε καταφύγια για χιλιάδες πρόσφυγες, τους οποίους φροντίζουν οι ορθόδοξες κοινότητες.

Ο Φίλιππος εξέφρασε την ελπίδα ότι «το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν θα παραμείνει αδιάφορο για τον πόνο και τον θάνατο αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των πιστών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στα ανατολικά της χώρας».

«Ίσως η παρακολούθηση και η συζήτηση της θρησκευτικής και γενικά της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία, καθώς και του ρόλου των θρησκευτικών κοινοτήτων στην προώθηση της ειρήνης στη χώρα να μπορέσει να πραγματοποιηθεί με κάποια μορφή στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Νομίζω ότι είναι καιρός να προωθήσουν οι θρησκευτικές κοινότητες την ειρήνη στην Ουκρανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη», κατέληξε ο ηγούμενος Φίλιππος. Ετικέτες