Πάσχα των Καθολικών: Ενοπλη φρούρηση των εκκλησιών στην Κένυα

Loading...


Εκκλησίες στην Κένυα στράφηκαν στους ένοπλους φρουρούς για να προστατεύσουν τους πιστούς σήμερα, Κυριακή του Πάσχα για τους Ρωμαιοκαθολικούς, αφού ένοπλοι ισλαμιστές της οργάνωσης αλ-Σαμπάμπ σκότωσαν την Πέμπτη σχεδόν 150 ανθρώπους σε κενυατικό πανεπιστήμιο ξεχωρίζοντας και εκτελώντας με πυροβολισμούς εξ επαφής τους χριστιανούς.

Τέσσερις ένοπλοι μασκοφόροι μέλη της σομαλικής ισλαμιστικής οργάνωσης εισέβαλαν στην πανεπιστημιούπολη της Γκαρίσα, περίπου 200 χλμ. από τα σύνορα με τη Σομαλία, και άνοιξαν πυρ εναντίον των φοιτητών καταδιώκοντάς τους για να τους σκοτώσουν και συλλαμβάνοντας ομήρους στη διάρκεια μιας πολιορκίας που διήρκεσε όλη την ημέρα.

Οι χριστιανοι της Κένυας, οι οποίοι αποτελούν το 83% ενός πληθυσμού 44 εκατομμυρίων κατοικων, έχουν συγκλονισθεί από τις αφηγήσεις επιζώντων για το πώς οι ισλαμιστές ξεχώριζαν τους χριστιανούς φοιτητές και τους σκότωναν, ενώ άφηναν μερικούς μουσουλμάνους να φύγουν.

Οι ισλαμιστές της αλ-Σεμπάμπ απείλησαν χθες ότι θα πραγματοποιήσουν και άλλες επιθέσεις και θα βάψουν τις κενυατικές πόλεις «κόκκινες με αίμα». Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα παράσχει επιπλέον ασφάλεια σε εμπορικά κέντρα και δημόσια κτίρια στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι και στην ανατολική παραλιακή περιοχή.

Κενυάτες ιερείς, οι οποίοι είχαν γίνει στόχοι των ισλαμιστών στο παρελθόν, εξέφρασαν φόβους ότι χριστιανικές εκκλησίες ενδέχεται να γίνουν στόχοι νέων επιθέσεων την Κυριακή του Πάσχα.

«Ανησυχούμε πολύ για την ασφάλεια των εκκλησιών μας και των πιστών, ιδιαίτερα αυτή την πασχαλινή περίοδο, καθώς επίσης επειδή είναι σαφές ότι αυτοί που επιτίθενται βάζουν στόχο τους χριστιανούς», δήλωσε ο καθολικός ιερέας Βίλιμπαρντ Λάγκο, ο οποίος έχει την έδρα του στη Μομπάσα και είναι επίσης πρόεδρος του Διαθρησκευτικού Συμβουλίου Κληρικών.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως χριστιανικές εκκλησίες στη Μομπάσα θα προσλάβουν ένοπλους αστυνομικούς και ιδιωτικούς φρουρούς ασφαλείας για τη σημερινή αναστάσιμη λειτουργία.

Στον καθεδρικό ναό της Άγιας Οικογένειας στο Ναϊρόμπι, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στο δημαρχείο και το κοινοβούλιο της χώρας, δύο ένστολοι αστυνομικοί με τουφέκια AK-47 φρουρούσαν την είσοδο. Ένας από τους αστυνομικούς είπε ότι στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν και άλλοι αστυνομικοί με πολιτικά.

 

Στην ίδια είσοδο, τρεις ιδιωτικοί φρουροί έψαχναν τους πιστούς με ανιχνευτές μετάλλων ενώ ένας τέταρτος χρησιμοποιούσε καθρέφτη για να ελέγχει κάτω από τα αυτοκίνητα για εκρηκτικά.

 

Στην Γκαρίσα, όπου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη η σφαγή και το 2012 ένοπλοι είχαν σκοτώσει τουλάχιστον 12 ανθρώπους σε ταυτόχρονες επίδρομές με όπλα και χειροβομβίδες εναντίον δύο εκκλησιών, έξι ένοπλοι στρατιώτες φρουρούσαν την κύρια χριστιανική εκκλησία της πόλης και περίπου 100 πιστούς πριν από την αναστάσιμη λειτουργία.Ετικέτες