Ισραήλ: H εισβολή στη Γάζα θα είναι περιορισμένης έκτασης – Στόχος είναι οι σήραγγες (Video)

Loading...


Aπό τις πρώτες ώρες της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης έχουν αναφερθεί από τις παλαιστινιακές ιατρικές αρχές πως τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο στη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Έτσι ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων υπολογίζεται από την έναρξη των εναέριων επιχειρήσεων σε 248, ενώ έχει σκοτωθεί και από ρουκέτα της Χαμάς κι ένας Ισραηλινός.

Σύμφωνα με μια πηγή της παλαιστινιακής Οργάνωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που έχει την έδρα της στη Γάζα, 80% των θυμάτων είναι άμαχοι. Περίπου 1.920 Παλαιστίνιοι έχουν επίσης τραυματισθεί από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης αντιποίνων στις 8 Ιουλίου. Προς την κατεύθυνση του Ισραήλ έχουν εκτοξευθεί 1.150 ρουκέτες και 311 αναχαιτίσθηκαν από το ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας.

Την ίδια ώρα, ο δημοσιογράφος του RT Ben Wedmen μετέδωσε πως ο Ισραηλινός στρατός έστειλε μήνυμα στα κινητά των Παλαιστινίων κατοίκων της Γάζας: «Αν έχετε όπλα,αφήστε τα κάτω, γιατί θα έρθουν πολύ χειρότερα».

Πάντως, το Ισραήλ υποστήριξε πως η εισβολή του στη Λωρίδα της Γάζας θα είναι περιορισμένης έκτασης -στόχος της θα είναι οι σήραγγες που σκάβουν ένοπλοι- και δήλωσε πως δεν έχει πρόθεση να ανατρέψει την Χαμάς, την ισλαμιστική οργάνωση που κυριαρχεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Εκρήξεις φώτισαν τον ουρανό κατά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και κάτοικοι σε αρκετές περιοχές αυτής της πυκνοκατοικημένης λωρίδας, όπου ζουν 1,8 εκατ. Παλαιστίνιοι, δήλωσαν πως είδαν μικρούς αριθμούς ισραηλινών αρμάτων μάχης να έχουν διασχίσει τα σύνορα από το Ισραήλ.

Σε δήλωση που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρεται πως έδωσε διαταγές να καταστραφούν σήραγγες που χρησιμοποιούν μαχητές για να διεισδύσουν στο Ισραήλ και να πραγματοποιήσουν επιθέσεις. Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε πως το Ισραήλ δεν διεξάγει την επίθεση για να ανατρέψει την Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι δήλωσε προς το Ρόιτερς απαντώντας στην ανακοίνωση για την έναρξη της ισραηλινής εισβολής: «Προειδοποιούμε τον Νετανιάχου για τις φοβερές συνέπειες μιας τέτοιας απερίσκεπτης πράξης».

Κάτοικοι της Γάζας και ιατρικοί αξιωματούχοι ανέφεραν σφοδρούς βομβαρδισμούς κατά μήκος των ανατολικών συνόρων από τη νότια πόλη Ράφα ως το βόρειο τμήμα της Λωρίδας.

{youtube}4tXZp4a-G1g{/youtube}Ετικέτες