Ιερουσαλήμ: Ταραχές για δεύτερη μέρα μεταξύ μουσουλμάνων και ισραηλινών δυνάμεων

Loading...


Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα ξέσπασαν βίαιες ταραχές στην Πλατεία των Τζαμιών, στην Ιερουσαλήμ, μεταξύ μουσουλμάνων και ισραηλινών δυνάμεων. Αφορμή για τις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών αποτέλεσε η έναρξη των εορτασμών της νέας εβραϊκής πρωτοχρονιάς.

«Όταν η αστυνομία εισήλθε στον χώρο αυτό, νεαροί μασκοφόροι πέταξαν πέτρες προς τους αστυνομικούς», επισημαίνει η ανακοίνωση της ισραηλινής αστυνομίας. Την Κυριακή, βίαιες συγκρούσεις είχαν σημειωθεί στον ιερό αυτό τόπο. Οι αστυνομικοί επίσης διέλυσαν βίαια διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στα στενά της Παλιάς Πόλης γύρω από την Πλατεία, η οποία αποτελεί τον τρίτο ιερότερο τόπο για τους μουσουλμάνους μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα. Για άλλη μια φορά αστυνομικοί χτύπησαν φωτογράφους που βρίσκονταν στο σημείο αυτό, ανάμεσά τους δύο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι εισήλθε στην Πλατεία των Τζαμιών για να παρακολουθεί νεαρούς μουσουλμάνους που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, φοβούμενη μήπως επιτεθούν σε Εβραίους ή τουρίστες που είχαν λάβει την άδεια να επισκεφθούν το πρωί τον τόπο αυτό. Αν και ο τόπος αυτός είναι επίσης ο ιερότερος για τους Εβραίους, αυτοί δεν επιτρέπεται να προσεύχονται εκεί.

Οι ταραχές είναι χρόνιες στην πλατεία αυτή λόγω της ανησυχίας των μουσουλμάνων που βλέπουν την ισραηλινή κυβέρνηση να αμφισβητεί ένα παλιό καθεστώς και να αρχίζει να επιτρέπει στους Εβραίους να προσεύχονται σε αυτήν. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υπεραμύνθηκε εκ νέου χθες της πρόθεσής του να θέσει εν αμφιβόλω αυτό το καθεστώς. Η ανησυχία των μουσουλμάνων επιτείνεται από τους εορτασμούς της εβραϊκής πρωτοχρονιάς, που άρχισαν χθες βράδυ και θα διαρκέσουν έως αύριο βράδυ, κατά τη διάρκεια των οποίων περισσότεροι Εβραίοι ίσως προσπαθήσουν να επισκεφθούν το Όρος του Ναού, όπως εκείνοι ονομάζουν την Πλατεία των Τζαμιών.
 Ετικέτες