Η λύρα του Πόντου κρατά συντροφιά σε στρατιώτες στην Τουρκία(BINTEO)

Loading...


Υπηρετούν κάπου στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν και στην πλειονότητά τους είναι φτωχά παιδιά. Εξάλλου τα παιδιά των πλουσίων είτε πληρώνουν τη θητεία τους, όπως έχουν δικαίωμα με βάση το σχετικό νόμο, είτε παίρνουν απαλλαγή για λόγους υγείας ή λόγω… τρέλας.

 

To ενδιαφέρον είναι ότι πολλοί από τους στρατιώτες οι οποίοι υπηρετούν τη θητεία τους σ’αυτή την περιοχή, που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους λόγω της μακροχρόνιας ένοπλης σύγκρουσης τουρκικού κράτους-Κούρδων, κατάγονται από διάφορες περιοχές του Πόντου.

Αυτό είναι επιλογή του τουρκικού κράτους, κυρίως για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί οι Πόντιοι είναι εξοικειωμένοι με τα όπλα και καλοί μαχητές. Και δεύτερον, γιατί όταν επιστρέφουν τα φέρετρα με νεκρούς στρατιώτες στον Πόντο, το κράτος το εκμεταλλεύεται για να τονώσει τον εθνικισμό και την εχθρότητα έναντι των Κούρδων. Το γιατί συμβαίνει αυτό δεν είναι του παρόντος να το αναλύσουμε.

Στο βίντεο βλέπουμε κληρωτούς στρατιώτες ποντιακής καταγωγής να σύρουν την αρωθυμία τη πατρίδας παίζοντας κεμεντζέ και τραγουδώντας σκοπούς του Πόντου.

 

 Ετικέτες