Η λειψανοθήκη της Ανάστασης (ΦΩΤΟ)

Loading...


Η Άννα της Βρετάνης, βασίλισσα της Γαλλίας και σύζυγος δύο αλληλοδιαδόχων Γάλλων βασιλέων, προσέφερε τη λειψανοθήκη της Ανάστασης στο Βασιλικό Θησαυροφυλάκειο.

Οι Γάλλοι βασιλείς χρίζονταν και στέφονταν βασιλείς στην πόλη της Ρενς (Reims) και είχαν παράδοση να προσφέρουν ένα πολύτιμο δώρο στον Καθεδρικό της Ρενς που με αυτόν τον τρόπο εμπλούτιζε τον θησαυρό του.

Στις 25 Ιουλίου του 1547, ο Ερρίκος Β΄ της Γαλλίας, κατά τη διάρκεια των τελετών της στέψης του εκεί ως βασιλέα προσέφερε τη λειψανοθήκη της Ανάστασης στον καθεδρικό της Ρενς ως το πατροπαράδοτο βασιλικό δώρο. Πρόσθεσε μάλιστα και το έμβλημά του με τα αρχικά HC (το δικό του Henri και της γυναίκας του Αικατερίνης των Μεδίκων Catherine de Médicis) σε άσπρο μαύρο και μία μικρή αφιερωτική πινακίδα στα λατινικά που μεταφράζεται: ο Ερρίκος Β΄με προσέφερε στη στέψη του, 1547.

Η λειψανοθήκη της Ανάστασης ανακηρύχτηκε ιστορικό γαλλικό μνημείο το 1896 και από το 1972 εκτίθεται στο Μουσείο Palais du Tau, μαζί με άλλα πολύτιμα αντικείμενα των Γάλλων βασιλέων, ανάμεσα στα οποία και το λεγόμενο Άγιο Χρίσμα με το οποίο χρίονταν αυτοί ως βασιλείς.
Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης ο ιερός λίθος από τον Πανάγιο Τάφο του Χριστού που βρισκόταν σε μία εσωτερική θήκη της λειψανοθήκης εξαφανίστηκε και σήμερα λανθάνει.

Η λειψανοθήκη της Ανάστασης παριστάνει τον Αναστάνα Χριστό καθήμενου επί του Τάφου, ενώ ολόγυρά του οι Ρωμαίοι στρατιώτες έχουν μείνει ενεοί ή έχουν λιποθυμήσει. Κατασκευάστηκε από χρυσό, ασήμι, επίχρυσο ασήμι (ο Χριστός), σμάλτο και σαρδόνυχα (ο τάφος του Χριστού), ενώ διακοσμήθηκε και με 26 πολύτιμες πέτρες.

anastasis.jpg
anastasis2.jpg
anastasis3.jpg
anastasis4.jpg
anastasis5.jpg
anastasis6.JPG


Ετικέτες