Βρετανία: Τι συμβαίνει όταν θρησκευόμενοι γίνονται ζευγάρι με άθεους

Loading...


Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τσάβαλος 

Το BBC σε εκτενές του ρεπορτάζ ασχολείται με το ζήτημα των μεικτών γάμων ανάμεσα σε ανθρώπους με πίστη και άθεους ή αγνωστικιστές, ερευνώντας τα τυχόν προβλήματα της καθημερινότητας που ενσκήπτουν στη σχέση τους. Το BBC βρήκε δυο τέτοια ζευγάρια και διηγείται τις ιστορίες τους.

Όταν ο άθεος Τζεζ Κοντλ γνώρισε την Χέδερ, πριν μια δεκαετία, δεν είχε καταλάβει πως η μέλλουσα σύζυγος του ήταν τόσο ένθερμη καθολική. «Μόνο όταν μετακομίσαμε μαζί και μέναμε κάτω από την ίδια στέγη, τότε κατάλαβα πόσο πιστή Χριστιανή ήταν καθώς πήγαινε πολύ συχνά στην εκκλησία», λέει ο Τζεζ που δηλώνει άθεος… όσο δεν παίρνει. To ζευγάρι ήρθε για πρώτη φορά σε κόντρα όταν έπρεπε να αποφασίσει τι θα κάνει με την θρησκευτική… επιμόρφωση των δύο τους παιδιών, του εννιάχρονου Γουίλιαμ και του εξάχρονου Κένι.

Ο Τζεζ λέει πως υποστηρίζει το δικαίωμα των παιδιών του να πάνε στην εκκλησία, αν το θελήσουν, αλλά ο ίδιος τονίζει πως δεν αλλάζει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις για χάρη κανενός. Κι αυτό δημιουργεί ένα μπέρδεμα στο παιδικό μυαλό του Γουίλιαμ, ο οποίος στην αρχή υιοθέτησε τη στάση του πατέρα του, υποστηρίζοντας πως «η θρησκεία είναι ένα μάτσο μπούρδες», ωστόσο στη συνέχεια αναθεώρησε και πλέον βλέπει το θέμα πιο… ζεστά.

«Αυτό που απασχολεί περισσότερο τη σύζυγο μου είναι το θέμα της μεταθανάτιας ζωής, αφού θεωρεί πως δεν θα καταφέρουμε να είμαστε μαζί μετά τον θάνατο μας» σημειώνει με χιούμορ ο Τζεζ. «Η έννοια μου είναι μήπως και τα δυο μου παιδιά γίνουν άθεα, οπότε τότε εγώ θα πρέπει να προσεύχομαι για άλλους δυο ανθρώπους» καταλήγει με νόημα η Χέδερ.

Η δεύτερη περίπτωση είναι πιο ιδιόμορφη, καθώς εμπλέκεται ένα ζευγάρι που τυγχάνει να είναι και γκέι: ο Γκλιν είναι αγνωστικιστής αλλά ο σύντροφος του, Ντέιβιντ είναι ένας Ορθόδοξος Εβραίος που μάλιστα υποστηρίζει σθεναρά τη θρησκεία του, που σημαίνει πως τα φαγητά που τρώει πρέπει να είναι «κοσέρ», δηλαδή καθαρά σύμφωνα με το θρησκευτικό τελετουργικό, ενώ τηρεί σχολαστικά την αργία του Σαββάτου.

«Οπότε παραγγέλνω πίτσα απ’ έξω, κάθομαι και την τρώω μόνος μου στο σαλόνι, ενώ όλα τα Σάββατα ο Ντέιβιντ δεν επιτρέπεται ούτε να ταξιδέψει, γεγονός που περιορίζει παρά πολύ την κοινωνική μας ζωή», λέει ο Γκλιν που παραδέχεται πως έχει κάνει πολλές παραχωρήσεις για χάρη του, κατανοώντας το πόσο σημαντική είναι η θρησκεία για τον Ντέιβιντ. Απ’ την άλλη πλευρά, ο Ντέιβιντ δεν έχει ζητήσει ποτέ από τον Γκλιν να αλλάξει την πίστη του και όπως τονίζει «προσεύχεται καθημερινά γι’ αυτόν».Ετικέτες