Το πραξικόπημα στην Τουρκία και το «σκάνδαλο Βατοπαιδίου»

Loading...


ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ

του Γιώργου Θεοχάρη

Πολλοί αναρωτιούνται τί κοινό μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στο πραξικόπημα στην και στο λεγόμενο «».

Η απάντηση είναι εύκολη και στηρίζεται όχι σε πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, αλλά στην απλή παρατήρηση.

ΕΛΛΑΔΑ
25 Απριλίου 2007: Η Ελληνική Βουλή επικυρώνει τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ρωσίας και Βουλγαρίας για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Λίγο διάστημα μετά τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο «Πυθία 1», με τελικό στόχο την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας, και περιλάμβανε, εκτός από την δολοφονία του Κ. Καραμανλή, την πολιτική αποσταθεροποίησή της χώρας, με κεντρικό άξονα την εκμετάλλευση της υπόθεσης Βατοπεδίου.
Καλοκαίρι 2008: κατασκευάζεται το αποκαλούμενο «σκάνδαλο Βατοπαιδίου».
Σεπτέμβριος 2009: ο Γιώργος Παπανδρέου, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τορπιλίζει τον αγωγό πετρελαίου «Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη», πολιτική που συνέχισε και όταν έγινε Κυβέρνηση, αφού εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο την χαλκευμένη υπόθεση Βατοπεδίου. Έτσι καταστρέφεται ένα έργο που θα έδινε μεγάλη ανάσα στην παραπαίουσα ελληνική οικονομία.

ΤΟΥΡΚΙΑ
24 Νοεμβρίου 2015: μαχητικό αεροσκάφος F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας καταρρίπτει ένα ρωσικό βομβαρδιστικό τύπου Sukhoi Su-24M στη βόρεια Συρία.
Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις παγώνουν. Μεταξύ των άλλων παγώνει και ο αγωγός Ρωσίας – Τουρκίας (Turkish Stream). Ο αγωγός αυτός θα αντικαθιστούσε τον γνωστό South Stream, ο οποίος θα συνέδεε την Ρωσία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο οποίος είχε ήδη σταματήσει φυσικά με αμερικανική πίεση.
27 Ιουνίου 2016: ο Ερντογάν ζητά συγγνώμη από τον Πούτιν για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού. Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις αναθερμαίνονται. Ένα από τα πρώτα έργα που ήταν αναμενόμενο να ξαναρχίσουν είναι και ο αγωγός, καθώς η συμφωνία είναι ιδιαίτερα επωφελής και για τις δύο χώρες.
15 Ιουλίου 2016: ξεσπά το Πραξικόπημα στην Τουρκία. Έντονες φήμες κυκλοφορούν στην Τουρκία ότι πίσω από το Πραξικόπημα ήταν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.
18 Ιουλίου 2016: ο Γερμανός Willy Wimmer, πρώην Αντιπρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), αποκαλύπτει ότι, στην πραγματικότητα, το ΝΑΤΟ και η Σαουδική Αραβία είχαν εμπλακεί στην κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από την Τουρκία.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, αερομεταφερόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AWACS) από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία είχαν εμπλακεί στην κατάρριψη», δήλωσε ο Wimmer.
«Αεροσκάφη όπως ρωσικά Su-24 δεν είναι τόσο εύκολο να βληθούν μόνο από τον ουρανό. Θα χρειαστεί να τα λάβεις ως στόχο, και μπορείς να το κάνεις αυτό μόνο με αεροσκάφη AWACS.»
“Τα δύο αεροπλάνα AWACS, που εμπλέκονται στο περιστατικό, απογειώθηκαν από βάσεις του ΝΑΤΟ στην Κύπρο, και στη Σαουδική Αραβία, αντίστοιχα”, δήλωσε ο Wimmer.
Ο ίδιος πιστεύει ότι το κίνητρο για την ανεξήγητη επίθεση στο ρωσικό αεροπλάνο ήταν η επιθυμία από την πλευρά των συμμάχων της Τουρκίας να χαλάσουν τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, με τελικό στόχο των ρωσο-τουρκικό αγωγό.