Τι σηματοδοτεί το τετ-α-τετ Βαρθολομαίου – Ιερώνυμου – Έτοιμα τα πορίσματα για ουκρανικό

Loading...


Του Γιάννη Παπανικολάου –ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ   Εβδομάδα εξελίξεων είναι αυτή που διανύουμε για την Ορθοδοξία, καθώς υπάρχουν έντονες ζυμώσεις  και πλούσιο παρασκήνιο για το σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης με επίκεντρο την πολυπόθητη συνάντηση κορυφής των δυο Προκαθημένων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ελλαδικής Εκκλησίας .

Στο επίκεντρο  του ενδιαφέροντος βρίσκεται η Αθήνα, όπου αύριο θα καταφτάσει ο . Η συνάντηση με τον αναμένεται με ενδιαφέρον, μετά την περίοδο έντασης και ρήξης  που επικράτησε και που έφτασε μέχρι τα δικαστήρια για το Κτήμα Προμπονά.

Οι τόνοι έχουν πέσει και οι σχέσεις μοιάζουν να έχουν μπει σε τροχιά επιστροφής στην κανονικότητα. Η θετική απάντηση του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας ώστε να δώσει το παρών στα εγκαίνια του Γηριατρικού Κέντρου στο Δήλεσι της Βοιωτίας ήταν η αφορμή για το ταξίδι και για να καθίσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι της διαβούλευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΗΜΑΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ προηγήθηκε ένα μεγάλο διάστημα μυστικών διαπραγματεύσεων Αθήνας -Φαναρίου με πρόσωπα-κλειδιά να μεσολαβούν αρχικά τηλεφωνικά και στη συνέχεια με επισκέψεις σε στενούς συνεργάτες των δυο πλευρών ώστε να διευθετηθεί μία επιδείνωση της κατάστασης στις σχέσεις των δυο προκαθημένων οι οποίοι στη παρούσα φάση αναζητούν ισχυρούς  συμμάχους για τα ζητήματα που χειρίζονται.

Το ουκρανικό θα είναι κυρίαρχο στην ατζέντα και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται  Νωρίτερα, αύριο συνεδριάζει η που θα παραλάβει τα πορίσματα που έχουν ετοιμάσει οι επιτροπές για το ζήτημα τη

Στα εγκαίνια της Πέμπτης –23 Μαϊου– το παρών θα δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώ έχει προσκληθεί όλη η Ιεραρχία. Την Παρασκευή ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος θα παραθέσουν γεύμα προς τιμήν του κ. Βαρθολομαίου, ενώ αμέσως μετά ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη.

Να σημειωθεί, πως σήμερα το απόγευμα θα υπάρξει συνάντηση του με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο που κάνει επαφές με Προκαθημένους για το ουκρανικό ζήτημα.tilegrafima.gr