Ο απόηχος της πατριαρχικής επίσκεψης στο Αγιον Ορος

Γιώργος Θεοχάρης
Loading...


Του Γιώργου Θεοχάρη
Θετικό το πρόσημο στην επίσκεψη του Πατριάρχη στο
Δεν έχει περάσει ακόμη πολύς καιρός από την επίσκεψη του στο Άγιον Όρος.
Ο απόηχος της επίσκεψης μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο θετικός για το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Πριν την επίσκεψη έδιναν και έπαιρναν διάφορες διαδόσεις για ανάμειξη του Ουκρανικού ζητήματος στα πράγματα του Αγίου Όρους με αφορμή την πατριαρχική επίσκεψη.
Βεβαίως και συζητήθηκε διακριτικά το ουκρανικό και ο Πατριάρχης υποστήριξε την αναγκαιότητα της ουκρανικής Αυτοκεφαλίας .
Αυτό βέβαια, δεν βρίσκει σύμφωνη την πλειονότητα του Αγίου Ορους !
Να σημειώσουμε εδώ ότι, οι Ουκρανοί Επίσκοποι που βρίσκονταν στο Αγιον Ορος δεν εμφανίστηκαν για ευνόητους λόγους .

Ο Πατριάρχης εμφανίστηκε πολύ ανθρώπινος και ζεστός με όλους τους Αγιορείτες και κέρδισε έτσι για μία ακόμη φορά την αγάπη και τον σεβασμό τους.

Διαβάστε εδώ:  Οικουμενικός Πατριάρχης: "Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον αγωνίζεται να διαφυλάξη την πίστιν των Πατέρων"

Ασχολήθηκε μόνο με πνευματικά ζητήματα, όπως η εξαγγελία της «μελετωμένης», όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, αγιοκατάταξης των τεσσάρων Αγιορειτών πατέρων, η οποία επίσης χαροποίησε τους Αγιορείτες, καθώς πρόκειται για πρόσωπα που είναι γενικά αποδεκτά σε όλο τον αγιορείτικό κόσμο, για τα οποία δεν εκφράζονται επιφυλάξεις.
Το ίδιο συμβαίνει και με τον Γέροντα Σωφρόνιο του Έσσεξ, για τον οποίο επίσης ο Πατριάρχης ανέφερε ότι πρόκειται να αγιοκαταταχθεί στο άμεσο μέλλον.

Η επίσκεψη επιβεβαίωσε ότι οι Αγιορείτες, παρά τις διαφορές που μπορεί να έχουν με την Μητέρα Εκκλησία σε επιμέρους θέματα, ξέρουν να θέτουν κατά μέρος τις διαφορές αυτές και να αποδίδουν στην πνευματική Μητέρα τους τον σεβασμό που της αρμόζει.

Και η Μητέρα Εκκλησία απέδειξε ότι αντιμετωπίζει τους Αγιορείτες σαν πραγματικά παιδιά της, με στοργή και αγάπη, παραβλέποντας και αυτή τις τυχόν αδυναμίες που μπορεί να παρουσιάζουν.
Έτσι λοιπόν μπορούμε σε γενικές γραμμές να πούμε ότι η σχέση Οικουμενικού Πατριαρχείου και Αγίου Όρους βγήκε ενισχυμένη από αυτήν την πατριαρχική επίσκεψη, η οποία αναμένεται να επαναληφθεί σε δύο χρόνια, με αφορμή την συμπλήρωση 30 ετών πατριαρχείας του κ. Βαρθολομαίου.tilegrafima.gr