Η εκλογή νέου Ιεράρχου και οι «ιεροί τελάληδες»

Loading...


Του Μάνώλη Κείου 

Κάθε φορά που πλησιάζει η Συνέλευση της Ιεραρχίας δεν λείπουν οι ζυμώσεις επί ζυμώσεων ειδικά όταν στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνται θέματα όπως η εκλογή νέου Ποιμενάρχη σε κάποια Μητρόπολη. Όπως ακριβώς τώρα στην Μητρόπολη Κίτρους…

Τις τελευταίες ώρες σε πολλές μητροπόλεις έφτασε το….μαντάτο από τη Θεσσαλονίκη. Ο τοπικός μητροπολίτης Άνθιμος ζητάει από τους Ιεράρχες να στηρίξουν την υποψηφιότητα του αρχιμανδρίτη Δαυίδ Τζιουμάκα, ο οποίος τυγχάνει γενικός αρχιερατικός επίτροπος στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι αν είναι άξιος ή όχι ο…προτεινόμενος. 

H στάση αυτή είναι που έχει δημιουργήσει αλγεινή εντύπωση όχι μόνο για τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, αλλά γενικότερα για την τάση που επικρατεί εντός της Ιεραρχίας, να «προπαγανδίζονται» τα προσόντα και οι ικανότητες ενός υποψηφίου στους Ιεράρχες που ψηφίζουν λες και πρόκειται για πολιτικές εκλογές...Και αντί για φειγ βολάν και αφίσες έχουμε κατά συνήθεια αλληλογραφία ή και τηλεφώνήματα….

Αυτά όμως δεν συνάδουν με  την ελευθερη και αντικειμενική επιλογή των υποψηφίων. Δεν αρμόζει σε εκκλησιαστικούς παράγοντες να μετατρέπονται σε κατα συνθήκην «ιερούς τελάληδες».

Οι Μητροπολίτες πρέπει να έχουν το ελευθέρας να επιλέξουν με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος τον κατα την προσωπική τους άποψη ικανότερο. Δεν είναι δυνατόν να μπερδεύονται με ισορροπίες, που θα πρέπει να απείχαν παρασάγγας από την φιλοσοφία εκκλησιαστικών εκλογών. 

Η προκειμένη περίπτωση μάλιστα με την δια αλληλογραφίας στήριξη Άνθιμου στον «δικό του» Αρχιμανδρίτη έρχεται μετά το πρόσφατο περιστατικό που αποκαλύφθηκε μετά την τελευταία εκλογή νέου Ιεράρχου-και συγκεκριμένα αυτού της Αργολίδος- όταν βάσει πολλών δημοσιευμάτων ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης σχολίασε προς τον Αρχιεπίσκοπο την εκλογή με τη φράση «οχι άλλους Δεσποτάδες από τη Βοιωτιά»….

Σε κάθε περίπτωση τα…μέτωπα στην Ιεραρχία σε σχέση με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης είναι παραπάνω από ένα. Πρώτο το «Αγιορείτικο βήμα» χθες επισήμανε τη σύγχυση με αφορμή την εισήγηση για την Μητρόπολη Φαναριφαρσάλων επισημαίνοντας πως ενώ ο Μητροπολίτης Άνθιμος είχε εδώ και μια εβδομάδα αποστείλει επιστολη΄παραίτησης από την εισήγηση, το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου τον ανέφερε ως εισηγητή. Ο κ. Άνθιμος μετά από αυτό έφτασε στο σημείο να ξαναστείλει στα ΜΜΕ την επιστολή παραίτησή του επιτείνοντας την άποψη πως η επερχόμενη Ιεραρχία κάθε άλλο παρά…ήσυχη θα είναι….Ετικέτες