Τέλος στο »ιερό εμπάργκο» του Αγίου Όρους

Loading...


Τι σηματοδοτούν οι επισκέψεις του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Τάκη Μπαλτάκου στο Άγιον Όρος.
«Το Άγιον Όρος είναι η ψυχή μας», δήλωσε στη
Realnews ο γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος σε σχετικό ρεπορτάζ  της εφημερίδας:

Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια για να επισκεφθεί επισήμως κυβερνητικό στέλεχος την Αθωνική Πολιτεία.

Οι διαδοχικές επισκέψεις του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού και γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου αλλά και η συνάντηση που είχε ο Αντώνης Σαμαράς στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητας δείχνουν ξεκάθαρα πως το «πολιτικό εμπάργκο» προς τις μονές ανήκει πλέον στο παρελθόν.
Για να φθάσουμε όμως σε αυτό το σημείο χρειάστηκε οι Αγιορείτες να σκληρύνουν τη στάση τους και να απειλήσουν ακόμα και με προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια, στην περίπτωση που το κράτος συνεχίσει να φορολογείτο ακίνητα που διατηρούν εκτός Αθωνικής Πολιτείας.
Ο πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει εντολή στον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη να διερευνήσει το θέμα της φορολογίας ενώ παράλληλα ζήτησε στους εορτασμούς των μονών να υπάρχει εκπροσώπηση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Μεσολάβηση

Ο στενός του συνεργάτης και εκείνος που μεσολάβησε για να λιώσουν οι πάγοι μεταξύ των δύο πλευρών παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις της Μονής Ξενοφώντος. Ο Τ. Μπαλτάκος έγινε δεκτός με ιδιαίτερη θέρμη τόσο από τον διοικητή Αρίστο Κασμίρογλου όσο και από τους Αγιορείτες μοναχούς που βλέπουν -παρά τις επιφυλάξεις τους- με θετικό μάτι τις κινήσεις της κυβέρνησης που έχουν στόχο την απενοχοποίηση της Ιεράς Κοινότητας.
«Το Άγιον Όρος το ένα και αδιαίρετο και παντελώς αθώο. Άγιον Όρος είναι η ψυχή της ψυχής μας», δήλωσε στη Realnews ο γραμματέας της κυβέρνησης.

Η Χρυσή Αυγή

Εκτός όμως από το προφανές, που είναι η αποκατάσταση των σχέσεων με έναν θεσμό παγκόσμιας εμβέλειας στο Μαξίμου επικρατούν και δεύτερες σκέψεις για την «ιερή» προσέγγιση. Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί μοναχοί στρέφονται πολιτικά στη Χρυσή Αυγή και έχει αρχίσει να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως αποστρέφονται ό,τι προέρχεται από τις χώρες του δυτικού κόσμου, πόσο μάλλον τις μνημονιακές εντολές κάτι που εκμεταλλεύεται το ακροδεξιό κόμμα που διαρκώς προσεγγίζει τις μονές.

Τα ανησυχητικά μηνύματα καταφθάνουν διαρκώς στο Μαξίμου και συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους γι’ αυτή την εξέλιξη. «Πρόκειται για 240 μοναστήρια και χιλιάδες μοναχούς», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Στην Αθωνική Πολιτεία ετοιμάζονται να γιορτάσουν τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της στο ελληνικό κράτος. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο και σε αυτές θα παρευρεθούν δεκάδες ηγέτες που προέρχονται κυρίως από το ανατολικό μπλοκ.

Στο Άγιον Όρος προετοιμάζονται πυρετωδώς από τώρα, καθώς επιθυμούν να υπάρχει η ανάλογη λαμπρότητα και να προσελκύσει τα βλέμματα ολόκληρου του πλανήτη. Στην προσπάθεια αυτή θα συμβάλει και το υπουργείο Εξωτερικών. Το θέμα είχε συζητηθεί και στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι Αγιορείτες με τον πρωθυπουργό, παρουσία του υφυπουργού Κωνσταντίνου Τσιάρα. Προσκλήσεις θα σταλούν τόσο στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δεν έχει κρύψει τα συναισθήματα του για το Άγιον Όρος και το έχει ήδη επισκεφθεί, αλλά και στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Η επέτειος

Τη δυσαρέσκεια των μοναχών του Αγίου Όρους έχει προκαλέσει η πρόθεση της κυβέρνησης να προσκαλέσει αρχηγούς κρατών στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Αθωνικής Πολιτείας στην ελληνική επικράτεια. Επιπροσθέτως η ίδια η Αθωνική Πολιτεία, το παγκόσμιο θησαυροφυλάκιο του χριστιανικού πολιτισμού, όπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά οι Αγιορείτες έχει εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση στην τύχη της.

Η δυσαρέσκεια είναι ήδη διάχυτη στις τάξεις των μοναχών εξαιτίας των διαδοχικών επισκέψεων κυβερνητικών στελεχών από τις αρχές του έτους. Μάλιστα, οι γέροντες δεν θέλουν να ακούσουν λέξη για την επέλαση εκατοντάδων αστυνομικών και ανδρών ασφαλείας, καθώς και άλλων μέσων επιτηρήσεως.

«Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα χάσουν τη θρησκευτική τους σημασία, για να μετατραπούν σε πολιτική φιέστα και ανούσια κοσμική εορτή», σχολίασαν χαρακτηριστικά μιλώντας στην «R» μοναχοί που δεν έκρυψαν την οργή τους.
Ο μοναχοί διαμαρτύρονται ότι πλέον δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στην ανάγκη για τη φιλοξενία των 480.000 επισκεπτών τον χρόνο και ότι η πολιτεία, που είναι απούσα, τους θυμάται μόνο για φιέστες. «Ακόμα και βασικές υποδομές όπως λιμάνια, οδικό και δασικό δίκτυο, ύδρευση και αποχέτευση έχουν καταρρεύσει. Τα κειμήλια και τα αρχεία είναι στοιβαγμένα στους πύργους. Όλες οι προσπάθειες για να αναδειχθούν σκόνταψαν στις κλειστές πόρτες των υπουργείων», λένε χαρακτηριστικά.