Συγκίνηση στο 40νθήμερο Μνημόσυνο του π.Θωμά Μικραγιαννανίτη (ΦΩΤΟ)

Loading...


εις μνήμη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Θωμά τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στη , καθώς την 6η Οκτωβρίου τιμήθηκε το μαρτύριο του Αγίου Αποστόλου Θωμά που συνέβη στην Ινδία όπου υπάρχει μέχρι σήμερα ο τάφος του.

Η Τιμία Κάρα αυτού βρίσκεται στην Πάτμο στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Συγχρόνως με την εορτή τελέστηκε και το ιερό του προσφιλούς αειμνήστου .

Σημείο εκ Θεού ήταν η εκδημία του προς Κύριον που έγινε την ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. στο Άγιον Ορός. Μετά την Αγρυπνία, έγινε η κηδεία του αειμνήστου γέροντος.

Δεύτερο σημείο ήταν το 40νθήμερον Μνημόσυνο που συνέπεσε με την εορτή του Αποστόλου Θωμά, του Αγίου που εόρταζε καθόλη τη διάρκεια της ζώης του. Όπως έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας σε μία παροιμιώδη φράση «Αθεοι ουδέν», δηλαδή χωρίς το θέλημα του Θεού, δε γίνεται. Και όπως πιστεύουμε εμείς οι Χριστιανοί, όλα βρίσκονται στην πρόνοια του Θεού.

Κατά τη διάρκεια της Αγρυπνίας τέθηκε προς προσκύνηση η Κάρα του Αγίου Ευσταθίου που φυλάσσεται στο Ναό. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας έψαλαν ο αιδεσιμολογιώτατος π.Χρήστος Κυριακόπουλο εξ Αθηνών και ο πρωτοψάλτης Εμμανουήλ Δασκαλάκης μετά πολυπληθούς μουσικής συνοδείας. Συμμετείχε δε πλήθος Χριστιανών φίλων αγαπητών οι οποίοι σέβονται τον αείμνηστο γέροντα Θωμά και ένωσαν την προσευχή τους υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του. Κατά τη διάρκεια της Αγρυπνίας ομίλησε ο πατήρ Χρήστος Κυριακόπουλος και αναφέρθηκε στα βιογραφικά στοιχεία της ζωής του π.Θωμά με ιδιαίτερη μνεία στη μουσική του παρουσία στο Άγιον Ορός, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μετά το Μνημόσυνο έλαβε το λόγο ο γνωστός ποινικολόγος Αθανάσιος Κεχαγιόγλου, ο οποίο; αναφέρθηκε σε στιγμές που έζησε με τον π.Θωμά στο Αγιον Ορος ως εκλεκτός φίλος, προσκυνητής του Όρους και της συνοδείας των Θωμάδων. Στο τέλος, στην ώρα του Κοινωνικού, ομίλησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητρόπολης Ιερισσού π.Ιγνάτιος Ριγανάς ο οποίος εξέφρασε την αγάπη, το σεβασμό και την εκτίμησή του προς τον π.Θωμά, στοιχεία που ένιωθε και όλο το εκκλησίασμα της ολονυκτίου Αγρυπνίας.

Με το Μνημόσυνο παρακαλούμε τον Πανάγαθο Θεό να αναπαύσει την ψυχή του μετά των Αγίων και επικαλούμεθα τις προσευχές του στον ουρανό διότι ο άνθρωπος αυτός ήταν ο πιο αγαπητός στο Άγιον Όρος.

Αιωνία του η μνήμη…

Mnimosyno Ger Thoma 01_resize.jpg
Mnimosyno Ger Thoma 02_resize.JPG
Mnimosyno Ger Thoma 03_resize.JPG
Mnimosyno Ger Thoma 04_resize.JPG
Mnimosyno Ger Thoma 05_resize.jpg
Mnimosyno Ger Thoma 06_resize.JPG
Mnimosyno Ger Thoma 07_resize.JPG
Mnimosyno Ger Thoma 08_resize.JPG
Mnimosyno Ger Thoma 09_resize.JPG
Mnimosyno Ger Thoma 10_resize.JPG
Mnimosyno Ger Thoma 11_resize.JPG
Mnimosyno Ger Thoma 12_resize.JPG
Mnimosyno Ger Thoma 14_resize.JPG
Mnimosyno Ger Thoma 15_resize.JPG
Mnimosyno Ger Thoma 17_resize.JPG
Mnimosyno Ger Thoma 18_resize.JPG
Mnimosyno Ger Thoma 20_resize.JPG
Mnimosyno Ger Thoma 21_resize(1).JPG