Πανορθόδοξος εορτασμός του Πάσχα στο Άγιον Όρος (φωτο)

Loading...


Ανταπόκριση: Γιώργου Θεοχάρη

Προσκυνητές από κάθε γωνιά του πλανήτη βρέθηκαν στο Αγιο Ορος για να εορτάσουν την Ανάσταση του Κυρίου. Το ´´Χριστός Ανέστή´´ ακούστηκε τουλάχιστον σε τέσσερις γλώσσες. Το Πάσχα στην Αθωνική Πολιτεία για ακόμη μια χρονιά εορτάστηκε με τη δέουσα κατάνυξη και όσοι έζησαν την εμπειρία αισθάνονται συνεπαρμένοι. 

Χιλιάδες προσκυνητών εισήλθαν στο Αγιώνυμο Όρος για να παρακολουθήσουν τις Ιερές ακολουθίες που γίνονται σύμφωνα με το βυζαντινό τυπικό.
Η ακολουθία της Αναστάσεως ξεκίνησε στις 10:30 και το ´´Χριστός Ανέστή´´ στον Ναό του Πρωτάτου ακούστηκε στις 12:00 ενω στις Ιερές Μονές στις 2:00 τα ξημερώματα.

Τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα στον ιδιο Ναό θα συλλειτουργήσουν άπαντες οι Καρεώτες Ιερομόναχοι και θα ακολουθήσει η πεντάωρη λιτανεία της εικόνας της Παναγίας  ´´Αξιον Εστί´´.

Μία  διαδρομή που πραγματοποιείται εδώ και αιώνες και στην οποία θα αναγινώσκονται τα Ιερά Ευαγγέλια, ενώ έξω από τα κελιά από όπου διέρχεται η εικόνα θα μνημονεύονται ονόματα πατέρων.
Εκατοντάδες πιστοί αναμένεται και φέτος να ακολουθήσουν την λιτανεία της εικόνας και να πάρουν ευλογία από την Θεοτόκο.

Μεταξύ των άλλων οι σημαντικότερες λιτανείες εικόνων που θα γίνουν αυτές τις ημέρες στο  Άγιον Όρος είναι της Παναγίας της Πορταίτισσας που θα γίνει στη Μονή Ιβήρων  και της Παναγίας της «Φοβεράς προστασίας» στη Μονή Κουτλουμουσίου. Οι εν λόγω λιτανείες θα τελεστούν τη Τρίτη ημέρα του Πάσχα.

Η εικόνα της ´´Φοβεράς Προστασίας´´ θα συναντηθεί με την εικόνα του ´Αξιον Εστί στον Ναό του Πρωτάτου.

Μεγαλοπρεπώς  θα εορταστεί και ο Άγιος Γεώργιος στον Αθωνα. Τη Δευτέρα ημέρα του Πάσχα, στις 6 Μαΐου, τον Αγιο Γεώργιο θα εορτάσει η Ιερά Μονή Ξενοφώντος και την επόμενη μέρα η Ιερά Μονή Ζωγράφου.

 

1
1
1
1