Στο Άγιον Όρος ο Σερρών Θεολόγος (ΦΩΤΟ)

Loading...


του Πρωτοσυγκέλλου, Αρχιμ. Γαβριήλ Παλιούρα

Προσκυνηματική επίσκεψη στο περιβόλι της Παναγίας, στο αγιώνυμον όρος του Άθωνος, πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος το τριήμερο από 21-24 Σεπτεμβρίου 2015, συνοδεύομενος από κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες της Μητροπόλεώς μας.

Ξεκινήσαμε το προσκυνηματικό μας οδοιπορικό το πρωί της Δευτέρας 21 Σεπτεμβρίου.

Πρώτος σταθμός μας η Ιερά Μονή Καρακάλλου, όπου τύχαμε θερμής και εγκάρδιας υποδοχής από τον σεβαστό Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής, Γέροντα Φιλόθεο και την συνοδεία του. Μετά την καθιερωμένη υποδοχή στο καθολικό τελέσθηκε ο εσπερινός της εορτής των αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης.

Το πρωί της Τρίτης μετά την πρωινή Θεία Λειτουργία στο κατανυκτικό παρεκκλήσιο του Αγίου Γεδεών εντός της Ιεράς Μονής, αναχωρήσαμε για τον πρώτο μας προορισμό, την Ιερά Μονή Ιβήρων, που κατέχει ως πολύτιμο πνευματικό θησαυρό τήν εικόνα της Παναγίας μας, της Πορταϊτίσσης, την οποία και προσκυνήσαμε στο παρεκκλήσι της. Ο Ηγούμενος, Γέροντας Ναθαναήλ, ταπεινός και καταδεκτικός, γεμάτος καλοσύνη, μας ξενάγησε στο μουσείο της Μονής, «το πνευματικό διδακτήριο» της ευσέβειας των πατέρων μας και αναχωρήσαμε πλουσιότεροι πνευματικά για την πολίχνη των Καρυών, το κέντρο της Αθωνικής χερσονήσου.

Εκεί ο Σεβασμιώτατος και οι συνοδοί του επισκεφθήκαμε τον ιστορικό ναό του Πρωτάτου, αγιογραφημένο από τον καλύτερο ίσως αγιογράφο όλων των εποχών Μανουήλ Πανσέληνο, στον οποίο φυλάσσεται η θαυματουργός και εφέστιος εικόνα της Παναγίας του Άξιον Εστί. Αμέσως μετά, καθηκόντως έγινε η επίσκεψη στην Ιερά Επιστασία, το ανώτερο διοικητικό όργανο της Αθωνικής πολιτείας. Εκεί ο Πρωτεπιστάτης Γέροντας Παύλος Λαυριώτης και οι επιστάτες γ. Γρηγόριος Ξενοφωντινός και γ. Γαβριήλ Εσφιγμενίτης καλοσώρισαν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας και τους συνοδούς του πατέρες, προσφέροντας το καθιερωμένο αγιορείτικο κέρασμα, ευχόμενοι καλό, ευλογημένο και ψυχοφελές προσκύνημα.

Επόμενος σταθμός της ιεράς αποδημίας μας το Χιλανδαρινό κελλί του Αγίου Νικολάου του Βραχνιώτη, όπου μονάζει ο λόγιος Ιερομόναχος π. Ιωακείμ με τον υποτακτικό του, όπου φιλοξενηθήκαμε εγκάρδια. Ακολούθως επισκεφτήκαμε την Μεγάλη Σκήτη των Καρυών, τό γνωστό «Σαράϊ» πού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο, για να προσκυνήσουμε το ευωδιάζον απότμημα από την Τιμία Κάρα του Αγίου.

Τρίτος σταθμός το μεγάλο και φιλόκαλο κελλί του Αγίου Νικολάου «Μπουραζέρη». Η υποδοχή και η αγάπη του Γέροντος Αρσενίου και των πατέρων μας συνεκίνησε βαθειά. Θαυμάσαμε τις υπέροχες αγιογραφίες, τα θαυμαστά ψηφιδωτά, το λαμπρό νέο καθολικό και κυρίως την βαθειά πνευματικότητα των πατέρων και αναχωρήσαμε γεμάτοι από ευλογίες για την Ιερά Μονή Καρακάλλου.

Την Τετάρτη μετά την θεία Λειτουργία ο Σεβ. ευχαρίστησε τον σεβάσμιο Ηγούμενο της Ιεράς Μονής, Γέροντα Φιλόθεο, και τους καλούς πατέρες για την αρχοντική τους αγάπη και την όντως «Δεσποτική» φιλοξενία, που μας παρείχαν κατά την ολιγοήμερη εκεί παραμονή μας, γεγονός που μας έκανε να νιώσουμε πως βρισκόμαστε σε τόπο οικείο και αγαπημένο. Ευχή και επιθυμία όλων μας με πρώτον τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας είναι να μας αξιώνει η Παναγία Μητέρα μας να ζήσουμε σύντομα και πάλι παρόμοιες στιγμές πνευματικής ανάτασης, ευφροσύνης και παρακλήσεως.

2409serr.jpg
2409serr1.jpg
2409serr2.jpg


Ετικέτες