Ρώσος Επίσκοπος τα βάζει με τα κινητά και το ίντερνετ στο Άγιον Όρος!

Loading...


Ο Επίσκοπος Παγκράτιος, ηγούμενος της Μονής Μεταμορφώσεως Βαλαάμ,εξέφρασε ανησυχίες για τη δημοτικότητα των νέων τεχνολογιών της πληροφορίας στους μοναχούς.

«Όλα αυτά τα smartphones, με τις μεγάλες οθόνες είναι μεγάλος πειρασμός, ειδικά για τους νέους μοναχούς. Έχω ακούσει πολλές φορές να λένε σε εξομολογήσεις πως έχουν πέσει και πάλι στο αμάρτημα της χρήσης του Διαδικτύου […] πιστεύω ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους μοναχούς τώρα» δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην Argumenty i Fakty.

Ο επίσκοπος είπε ότι οι μοναχοί έχουν αφήσει το κοσμικό περιβάλλον αλλά τα smartphones τους φέρνουν πίσω σε αυτό, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα υφίσταται πλέον παντού, ακόμα και στο Άγιον Όρος.

«Γράφουν σε blogs εκεί, μιλούν σε φόρουμ, στέλνουν Χρόνια Πολλά, ανταλλάσσουν διευθύνσεις και αναθέματα Αλλά όλα αυτά τα πράγματα αντιφάσκουν απολύτως με το πνεύμα του μοναχισμού» επισήμανε και συμπλήρωσε: 

«Αν μπορώ να χρησιμοποιήσω το Διαδίκτυο για τον εαυτό μου είναι πολύ βολικό:… Μπορείτε να μάθετε τις καιρικές συνθήκες και την πρόγνωση του καιρού για αύριο , αν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα σκάφος αλλά, και ειδήσεις σχετικά με τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην πατριαρχία και τον κόσμο. Είναι βολικό να το διαχειριστείτε, να διαβάσετε και να στείλετε μειλ, «είπε ο επίσκοπος.

Παρ ‘όλα αυτά, είπε ότι έχει πάρει μια απόφαση να εγκαταλείψει το Διαδίκτυο.

«Ακόμα και τα τηλέφωνα που έχουν οι μοναχοί στο Άγιον Όρος δεν είναι δικά τους, είναι του μοναστηριού. Τα παίρνουν όπως παίρνουν  τις κάλτσες στην αποθήκη, ή ένα κύπελλο και ένα κουτάλι, ή το απλούστερο και φθηνότερο έπιπλο. Όλα είναι πολύ λειτουργικά. Αν ένας μοναχός μπαίνει σε συγκεκριμένη υπακοή, παίρνει ένα τηλέφωνο και το τηλέφωνο του αφαιρείται όταν τελειώσει. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και στα μοναστήρια μας», είπε.Ετικέτες