Ο Σέρβος πρωθυπουργός στο Άγιον Όρος (φωτο & video)

Loading...


Μετά τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε την αθωνική πολιτεία, χθες σειρά πήρε ο Σέρβος πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς. Με τη μόνη διαφορά βέβαια πως ο βαθύτατα θρησκευόμενος Σέρβος ηγέτης συνηθίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να προσκυνάει στο «περιβόλι της Παναγιάς». 

Έτσι λοιπόν χωρίς «τύμπανα και αλλαλαγμούς» ο κ. Ντάτσιτς, βρέθηκε στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και στην Λαύρα των Σέρβων, την Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου.
Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας και υπουργός Εσωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς παρακολούθησε την Θεία Λειτουργία, μετά την οποία επισκέφθηκε το μοναστήρι, ενώ βρέθηκε και στο Πρωτάτο Αγίου Όρους όπου είχε συνομιλίες  με τη διοίκηση.

Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε από τη Μονής Χιλιανδαρίου ότι αυτό το πνευματικό οικοδόμημα είναι ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς του σερβικού λαού, που δεν πρέπει να παραμεληθεί.

Ο Ντάτσιτς ανέφερε, , δήλωσε ότι ο στόχος της επίσκεψής του ήταν να δει τι έγινε την τελευταία δεκαετία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς που σημειώθηκε στο μοναστήρι το Μάρτιο του 2004.

Είπε ότι η σερβική κυβέρνηση από το 2006 όταν άρχισε η αποκατάσταση της μονής, έχει επενδύσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση, ποσό που είναι επαρκές για την εκτέλεση του 50 % των προγραμματισμένων εργασιών. Ο Σέρβος Πρωθυπουργός τόνισε ότι η φροντίδα για το αξιόλογο μνημείο της σερβικής πνευματικότητας θα συνεχιστί γιατί η μονή είναι ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς του σερβικού λαού. Η Σερβία πρέπει να διατηρήσοει την πολιτιστική της κληρονομιά, τα ιστορικά μνημεία και τις άλλες σερβικές μονές, όπως μνημεία στο Κόσοβο και τα Μετόχια, τα μνημεία στο νησί της Κέρκυρας και το Βίδο, επανέλαβε ο Ντάτσιτς και τόνισε ότι η πολιτιστική κληρονομιά ανήκει στο σερβικό λαό.

Πρόκειται για μνημεία υψίστης σημασίας στον παγκόσμιο πολιτισμό, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το Άγιο Όρος βρίσκεται υπό την προστασία της UNESCO.

Τέλος μιλώντας προς τη διοίκηση του Αγίου Όρους εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του και προς το Υπουργείο Εσωτερικών για τη βοήθεια στην κατάσβεση της προ δύο ετών πυρκαγιάς που είχε απειλήσει τη μονή.

Φωτο: TANJUG

1
1
1
1

{youtube}0_xgUwqCHm4{/youtube}Ετικέτες