Κυθήρων Σεραφείμ: Τι θα έλεγε ο άγιος Ηγούμενος π.Γ. Καψάνης για την συμπροσευχή και το κοινό προσκύνημα Πατριάρχου-Πάπα στον Πανάγιο Τάφο;

Loading...


Την Κυριακή 13 Ιουλίου έλαβε χώρα στην Παναγία Δέσποινα Καραβά Κυθήρων κληρικολαϊκή συνέλευση με βασικό αντικείμενο την μορφή του μακαριστού αγιορείτου γέροντος Γεωργίου Καψάνη. 

«Η Πατερική και ασκητική μορφή του αειμνήστου Αγιορείτου Γέροντος και Ηγουμένου π.Γεωργίου (Καψάνη)» ήταν το θέμα της εισήγησης του Αρχιμ. π.Θεολόγου Γρηγοριάτη, Καθηγούμενου της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλία Ύδρας.

«Ο θεολογικός και εκκλησιολογικός λόγος του μακαριστού Γέροντος π.Γεωργίου μέσα από τα κείμενά του» ήταν από την άλλη το θέμα που αναφέρθηκε ο Παν/τος Ιερομόναχος π.Λουκάς Γρηγοριάτης.

Ακολουθεί η Προσφώνησις του Σεβ. Μητροπολίτου Κυθήρων κ.Σεραφείμ: 

 

Πανοσιολογιώτατοι και Αιδεσιμολογιώτατοι άγιοι Πατέρες,
Κύριε Δήμαρχε,
Κύριοι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι,
Κύριοι Ιεροψάλτες
Αξιότιμα μέλη των Ερανικών Επιτροπών και του
Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου
Αγαπητοί μου Χριστιανοί, Μέλη της Τοπικής μας
Εκκλησίας και ευλαβείς επισκέπται της νήσου μας

Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε˙

Σήμερον η Χάρις του Αγίου Πνεύματος ημάς συνήθροισε στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό της Παναγίας Δέσποινας Καραβά κατά την ετήσια αυτή Κληρικολαική Συνέλευσι του θέρους. Συγκεντρωθήκαμε και αυτό το καλοκαίρι Κλήρος, Άρχοντες και Λαός, παρά τις δυσκολίες της διανυομένης θερινής περιόδου, τις επαγγελματικές και κοινωνικές υποχρεώσεις των ημερών αυτών, για την εν Αγίω Πνεύματι κοινωνία αγάπης και συνεργασίας και την πνευματική μας συμπόρευσι ως μελών του αγίου Σώματος της κατά Κύθηρα και Αντικύθηρα Αγίας του Χριστού Εκκλησίας.

Θεωρούμε αναγκαία την από κοινού ιερή Σύναξι και πνευματική μας τροφοδοσία στις αρχές της θερινής περιόδου για την αντιμετώπισι και επίλυσι ποιμαντικών και πνευματικών – θεολογικών ζητημάτων.

Αφορμή για την σύγκλησι της Κληρικολαικής μας αυτής Συνελεύσεως έδωσε η προ 35 ημερών μακαρία κοίμησις και εκδημία προς Κύριον του αειμνήστου Κυθήριου Αγιορείτου  Ηγουμένου Αρχιμανδρίτου π.Γεωργίου Καψάνη, του Γρηγοριάτου Γέροντα, κατά την πρωΐα της Μεγάλης Δεσποτικής εορτής της Πεντηκοστής.

Ο σπουδαίος αυτός και περιώνυμος Αγιορείτης Θεολόγος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους επί 40 χρόνια, Κυθήριος την καταγωγήν, εκλέισε και ετίμησε, όχι μόνο την περιάκουστη Ιερά Μονή του Οσίου Γρηγορίου και ολόκληρη την Αθωνική Πολιτεία του Αγίου Όρους, αλλά και σύμπασα την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, την Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία και την ιδιαίτερή του πατρίδα εκ πατρός, τα Κύθηρα.

Εδράξαμε, λοιπόν, αυτή την πολύτιμη συγκυρία και ευκαιρία της προς τας αιωνίους μονάς μεταστάσεως του μεγάλου αυτού Θεολόγου και συγχρόνου Πατρός της Εκκλησίας μας για να επωφεληθούμε πνευματικά, κατά την Ιερή μας αυτή Σύναξι, από την παρουσίασι τόσον της εναρέτου βιοτής και πολιτείας του Αγιορείτου π.Γεωργίου στον Άθωνα, όσον και της Ορθοδόξου Δογματικής διδασκαλίας και Εκκλησιολογίας, που ως εμπνευσμένος Θεολόγος Πανεπιστημιακός διδάσκαλος και Αθωνίτης Πατήρ εδίδασκε και μεταλαμπάδευε στους μαθητάς και τα πνευματικά του τέκνα.

Αυτά τα δύο σπουδαία και ενδιαφέροντα θέματα της παρούσης Κληρικολαικής Συνάξεως, που αφορούν στο τίμιο πρόσωπο και την Ορθόδοξη διδασκαλία του σεπτού Γέροντος π.Γεωργίου, έχουμε την εξαίρετη τιμή και ευλογία να μας τα διαπραγματευθούν, κατά σειράν, αφ’ ενός μεν ο εν Ύδρα Αγιορείτης Καθηγούμενος της Ιεράς Κολλυβαδικής Μονής Προφήτου Ηλιού Αρχιμ. π.Θεολόγος Γρηγοριάτης, πνευματικό τέκνο του π.Γεωργίου από τα εφηβικά του χρόνια, και αφ’ ετέρου ο Αγιορείτης Ιερομόναχος και Πνευματικός π.Λουκάς Γρηγοριάτης, Θεολόγος – Ιατρός, ωσαύτως πνευματικός υιός και μαθητής του Γέροντος.

Ιδιαίτερα χαίρομαι, άγιοι Πατέρες και Αδελφοί, διότι δίδεται μία αξιοζήλευτη ευκαιρία το Χριστεπώνυμον Πλήρωμα της Μητροπολιτικής Επαρχίας των Κυθήρων και των Αντικυθήρων να διδαχθή και να μυηθή από τον σοφόν κατά Θεόν άγιον Κυθήριον Αγιορείτην Γέροντα π.Γεώργιο Καψάνη εις τα της Ορθοδόξου Πίστεως, Παραδόσεως και Εκκλησιολογίας θεία διδάγματα της σωζούσης Χριστιανικής Αληθείας. Ένα μήνα τώρα και καθ’ όλην την θερινή περίοδο εις τους Ιερούς Ναούς των Κυθήρων και Αντικυθήρων ακούονται κάθε Κυριακή και αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και των «Κυθηραικών Νέων» πνευματικές ομιλίες του αειμνήστου Γέροντος π.Γεωργίου θεολογικού, εκκλησιολογικού και αντιοικουμενιστικού περιεχομένου.

Ο αοίδιμος Ηγούμενος π.Γεώργιος Γρηγοριάτης (Καψάνης) αντετάχθη σθεναρώς και έγραψε πάλιν και πολλάκις με τον οτρηρόν και οξύγραφον ενίοτε κάλαμόν του κατά της παναιρέσεως του Οικουμενισμού, των αιρέσεων του Παπισμού, των Αντιχαλκηδονίων και των πολυκατατετμημένων Προτεσταντικών παραφυάδων, του θρησκευτικού συγκρητισμού, της Παγκοσμιοποιήσεως και της Πανθρησκείας. Εστηλίτευσε την συμπροσευχή μετά των αιρετικών και ετεροθρήσκων και έψεξε με θεολογικά επιχειρήματα την εκκλησιαστική κοινωνία μετά των εκκλησιαστικώς και κανονικώς ακοινωνήτων.

Τι θα έλεγε, φερ᾿ ειπείν, σήμερα ο σεπτός Γέροντας για όσα έλαβαν χώραν εις την συνέλευσιν του λεγομένου Π.Σ.Ε. στο Πουσάν της Κορέας, τον περασμένο Νοέμβριο, μεταξύ Ορθοδόξων και των ποικιλωνύμων υπερπεντακοσίων Προτεσταντικών αιρετικών ομάδων και παραφυάδων «ημών κοιμωμένων»;

Τι θα έλεγε και πως θα αισθάνονταν ο άγιος Ηγούμενος π.Γεώργιος, πληροφορούμενος την συμπροσευχήν και το κοινό προσκύνημα του Πατριάρχου και του Πάπα προ του Παναγίου Τάφου και την συμπροσευχή των ιδίων με ετεροθρήσκους ηγέτας για την ειρήνευσι της Μέσης Ανατολής, μέσα στους κήπους του Βατικανού, κατά την μεγάλη ημέρα και εορτή της Αγίας Πεντηκοστής;

Τι θα εσκέπτετο και τι θα έλεγε ο πολυσέβαστος Γέροντας, όταν θα εμάθαινε ότι Μητροπολίτης της νησιωτικής Ελλάδος παρευρέθη στη «χειροτονία» Παπικού εκπροσώπου στις Κυκλάδες νήσους, προσεφώνησε τον «χειροτονούμενο» και του προσέφερε τιάρα με το επιφώνημα «άξιος», κατά μίμησιν προφανώς του Πατριάρχου Αλεξανδρείας, ο οποίος με το ίδιο επιφώνημα επέδωκε Αρχιερατική Μίτρα σε Κόπτη «Πατριάρχη»; Άξιος της Αρχιερωσύνης; άξιος των Ιερών Κανόνων; άξιος της Εκκλησιαστικής Παραδόσεως; Όχι βέβαια.

Καί για την μελετωμένην διά το 2016 «Αγίαν και Μεγάλην Σύνοδον» τι θα μας έλεγε ο Κανονολόγος αυτός Αγιορείτης Πατήρ; Ασφαλώς θα ετόνιζε ότι πρωτίστως πρέπει να αναγνωρίση ως Η’ και Θ’ τας επί Μεγάλου Φωτίου και Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά συγκληθείσας Οικουμενικάς Συνόδους. Να κληθούν όλοι οι Ορθόδοξοι Επίσκοποι (και όχι ένας προκαθωρισμένος αριθμός από κάθε Τοπική Εκκλησία), αυτοεξαιρουμένων των υπεργήρων και ασθενών Επισκόπων, και η Σύνοδος να είναι Πανορθόδοξος και να ισχύη το κανονικόν θέσμιον «η ψήφος των πλειόνων κρατείτω» και όχι η προσυμφωνημένη απαραίτητη ομοφωνία. Να σεβασθή απολύτως και απαρεγκλίτως τους δογματικούς όρους, την διδασκαλίαν και τους Ιερούς Κανόνας των Αγίων Οικουμενικών Συνόδων και των υπ’ αυτών αναγνωρισθέντων Τοπικών, ώστε να εφαρμόζεται το «μη μεταίρειν όρια αιώνια, α οι Πατέρες έθεντο».

Τελειώνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι ο μακαριστός Κυθήριος Αγιορείτης π.Γεώργιος «λίαν ηύφρανε, τους Ορθοδόξους και κατήσχυνε τους κακοδόξους».

Άγιοι Πατέρες και Αδελφοί,

Αφού ευχαριστήσω θερμά τους αγίους Αγιορείτες και Γρηγοριάτες Πατέρες π.Λουκά και π.Θεολόγο για την εδώ άφιξί τους για την εκφώνησι των ειρημένων εισηγήσεών τους, με την ευλογία του αγίου Καθηγουμένου τους π.Χριστοφόρου, τον οποίο θερμοευχαριστούμε, και όλους εσάς για την παρουσία σας εις την Κληρικολαική μας Συνέλευσι, παρακαλώ τους αγαπητούς μας Αγιορείτες Πατέρες να αναπτύξουν με τη σειρά τους το θέμα των. Ευχαριστώ. Ετικέτες