Η βίζα έμπλεξε τον πανηγυρικό διάπλου του «Μιρ» και τον ελλιμενισμό στο Άγιον Όρος

Loading...


Στα ανοιχτά του Αθω θα παραδοθεί η βυζαντινή εικόνα 

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο σχεδιασμός προέβλεπε να «πιάσει», αναχωρώντας σήμερα από τη Θεσσαλονίκη για την Αλεξανδρούπολη, και στη χερσόνησο του Αθω, προκειμένου να παραλάβει από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου μια βυζαντινή εικόνα.

Η εικόνα του Αγίου Ισαποστόλου Μεγάλου Πρίγκιπα Βλαντιμίρ αγιογραφήθηκε στην Ι.Μ. Αγίου Παντελεήμονος στην Αγία Πετρούπολη προς τιμήν της νίκης της Ρωσίας στον αποκαλούμενο «Βόρειο Πόλεμο» και είχε μεταφερθεί στο Βατοπαίδι για να την ευλογήσει ο ηγούμενος Εφραίμ, που αναδεικνύεται σε προνομιακό συνομιλητή του ρωσικού παράγοντα στον Αθω.

Ομως οι Ρώσοι ήρθαν στην Ελλάδα χωρίς να είναι εφοδιασμένοι με βίζα Σένγκεν, από το ελληνικό προξενείο της Αγίας Πετρούπολης. Ετσι, η αποβίβαση των μελών του πληρώματος και της αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον πρύτανη του πανεπιστημίου της Αγ. Πετρούπολης, Σ.Ο. Μπαρίσνικοφ, δεν είχε επιτραπεί έως χθες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ούτε είναι βέβαιο ότι οι ελληνικές αρχές θα επιτρέψουν να αποβιβαστούν σήμερα και στο Βατοπέδι.

Πληροφορίες ανέφεραν πως καταβάλλονταν έως τη νύχτα προσπάθειες να ξεπεραστεί διά της διπλωματικής οδού το εμπόδιο της βίζας, αλλά αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, η εικόνα θα μεταφερθεί στα ανοιχτά του Αθω με βενζινάκατο και θα παραδοθεί στους Ρώσους. Από χθες το πρωί, πάντως, που το MIR «κατέβασε σκάλα» στην κεντρική προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης καταγράφηκε συρροή επισκεπτών, με τον πλοίαρχο κ. Ορλόφ να δέχεται, μεταξύ άλλων, στη δεξίωση που έγινε το βράδυ για τις επίσημες αρχές, αλλά και νωρίτερα από απλούς πολίτες, ερωτήσεις για το εάν είναι απόγονος των πρωταγωνιστών των Ορλοφικών, της εξέγερσης δηλαδή που εκδηλώθηκε το 1770 στην Πελοπόννησο, η οποία είχε σχεδιαστεί και οργανωθεί από Ρώσους αξιωματούχους στην υπηρεσία της τσαρίνας Αικατερίνης Β΄ και Πελοποννήσιους, κατά κύριο λόγο, κοτζαμπάσηδες και αρχιερείς.Ετικέτες