Αλλαγή επιστασίας στο Άγιον Όρος την Κυριακή

Loading...


Του Γιώργου Θεοχάρη

Την Κυριακή 14 Ιουνίου, δηλαδή 1 Ιουνίου με το παλαιό ημερολόγιο, θα γίνει στις Καρυές η καθιερωμένη αλλαγή της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους.

Σύμφωνα με το άρθρο 28 του Καταστατικού Χάρτη του Αγίου Όρους, οι 20 Ιερές Μονές διαιρούνται σε πέντε τετράδες, κάθε μία από τις οποίες ασκεί την Επιστασία για έναν χρόνο, από την 1η Ιουνίου μέχρι τέλους Μαΐου .

Κάθε μονή από αυτές που συμμετέχουν στην τετράδα που θα αναλάβει την Επιστασία στέλνει έναν Επιστάτη, ενώ ο πρώτος στην τάξη από αυτούς φέρει τον τίτλο του Πρωτεπιστάτη, είναι πρόεδρος της Επιστασίας, κρατεί την ράβδο του Πρώτου και διευθύνει τη συζήτηση των θεμάτων στις συνεδριάσεις της Ιεράς Κοινότητος.
 

Σύμφωνα με το άρθρο 34 του Καταστατικού Χάρτη, κάθε Μονή μπορεί να αναθέσει ταυτόχρονα στον Αντιπρόσωπό της στην Ιερά Κοινότητα τα καθήκοντα του Επιστάτη. Αυτό όμως δεν επιτρέπεται στην Μονή στην οποία ανήκει ο Πρωτεπιστάτης, ο οποίος πρέπει να είναι πρόσωπο διαφορετικό από τον Αντιπρόσωπό της.

Η Ιερά Επιστασία βρίσκεται συνέχεια στις Καρυές και φροντίζει για τα καθημερινά προβλήματα του Αγίου Όρους, για την επισκευή των δρόμων, για την τήρηση της αγιορειτικής τάξης και την επίβλεψη της κόσμιας συμπεριφοράς, για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και την επίβλεψη των τιμών των προϊόντων κ.λπ., ενώ η Ιερά Κοινότης, δηλαδή η ολομέλεια των 20 Αντιπροσώπων των Ιερών Μονών, συνεδριάζει δύο φορές την εβδομάδα και ασχολείται με τα σοβαρότερα θέματα που απασχολούν το Άγιον Όρος.
Μέχρι τις 31 Μαΐου καθήκοντα Επιστασίας εκτελεί η Διονυσιάτικη Επιστασία, δηλαδή η 5η τετράδα Μονών, που αποτελείται από τους Επιστάτες της Μονής Διονυσίου (Γέροντα Συμεών, Πρωτεπιστάτη), Ζωγράφου (Γ. Ευθύμιο), Ρωσσικού (Γ. Κυρίωνα) και Κωνσταμονίτου (Γ. Εφραίμ).
Στη 1 Ιουνίου θα αναλάβει η Λαυρεωτική Επιστασία, δηλαδή η 1η τετράδα Μονών, που θα αποτελείται από τους Επιστάτες της Μονής Μεγίστης Λαύρας (Πρωτεπιστάτης), Δοχιαρείου, Ξενοφώντος και Εσφιγμένου.Ετικέτες