Συλλογή φωτογραφιών του Fred Boissonas από το Άγιο Όρος

Loading...


1Οι εικόνες του Ελβετού φωτογράφου Fred Boissonas (1858-1946) δημιούργησαν μια επιτομή στη φωτογραφική απεικόνιση της Ελλάδας των αρχών του 20 αι. Οι αναπαραστάσεις του διευρύνανε τις καθιερωμένες μέχρι τότε λήψεις εικόνων και μνημείων που κυριαρχούσαν στις επιλογές των φωτογράφων της εποχής και ανέδειξαν μια Ελλάδα ελεύθερη, γεμάτη παράδοση και ομορφιά.

Οι αναπαραστάσεις του Boissonas για την Ελλάδα λειτούργησαν όχι μόνο ως παράθυρο της χώρας προς το εξωτερικό αλλά και ως καθρέπτης για την ίδια τη χώρα. Απ’ τη μια ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος του είχε ζητήσει να αποθανατίσει τις νίκες των Ελλήνων κατά των Βουλγάρων και των Τούρκων (1913) και ο Βενιζέλος να φωτογραφήσει τις νίκες των Ελλήνων στα Βαλκάνια(1919) και αφετέρου ο Βενιζέλος στήριξε τις εκθέσεις του για την Ελλάδα στο Παρίσι και στην Αμερική για την προβολή της χώρας.

Μεταξύ 1903 και 1930 είχε πραγματοποιήσει πάνω από δεκατρία ταξίδια στην Ελλάδα. Τα πρώτα του ταξίδια τα πραγματοποίησε συνοδευόμενος από τον ιστορικό συγγραφές και μουσικολόγο Daniel Baud Bovy, με τον οποίο εξέδωσαν δύο λευκώματα. Είναι γεγονός σε αυτό το διάστημα φωτογράφησε θέματα πολιτισμικής κληρονομιάς και χάρη στο φωτογραφικό του υλικό τεκμηριώνουν πράγματα που δεν υπάρχουν πια όπως π.χ. είναι αψίδα της εκκλησίας του Αγ. Δημητρίου.

Οι φωτογραφίες του Bοissonas συνδυάζουν το τεκμηριωτικό και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του προθέσεών του. Το πολύτιμο υλικό αποκτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2004 και το διαχειρίζεται σήμερα το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Ακολουθεί μια μικρή συλλογή φωτογραφιών του Fred Boissonas από το Άγιο Όρος:

alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt