ΔΙΣ: Για πρώτη φορά συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη 170ή Συνοδική Περίοδο, η οποία άρχισε την 1η Σεπτεμβρίου 2026 και θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου 2027.
Επιμέλεια: Γιώργος Θεοχάρης
Οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 9 και την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2026, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Κατά τις εργασίες της, η νέα σύνθεση της ΔΙΣ θα εξετάσει τα θέματα που περιλαμβάνονται στην Ημερήσια Διάταξη, σηματοδοτώντας την έναρξη της νέας συνοδικής περιόδου.
Στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο συμμετέχουν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος, Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος, Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος, Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμων, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός και Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος.
Μέλη της είναι επίσης οι Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος, Παροναξίας κ. Καλλίνικος, Φωκίδος κ. Θεόκτιστος και Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Αλέξιος.
Καθήκοντα Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου ασκεί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκιάθου κ. Ιωάννης. Η πρώτη συνεδρίαση παρουσιάζει ιδιαίτερο εκκλησιαστικό ενδιαφέρον, καθώς εγκαινιάζει τον νέο κύκλο συνοδικών εργασιών και τη διαχείριση σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος.























