Καλάβρυτα : Ένα πρωτοφανές σκάνδαλο συγκλονίζει τα Καλάβρυτα και τη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης
Ο ηγούμενος της ιστορικής Μονής, που συνελήφθη πριν λίγες μέρες για την απόπειρα πώλησης βυζαντινών εικόνων και Ευαγγελίων έναντι 200.000 ευρώ, φέρεται να προχώρησε σε ακόμα πιο ακραίους ισχυρισμούς: ότι διαθέτει στην κατοχή του «άγαλμα της θεάς Αρτέμιδος» ύψους 1,80 μέτρων, το οποίο προόριζε να πουλήσει έναντι 10 εκατομμυρίων ευρώ.
Η καταγγελία που άνοιξε το κουτί της Πανδώρας
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που μίλησαν στο vimaorthodoxias.gr , όλα ξεκίνησαν όταν μία αστυνομικός παρουσιάστηκε στον ηγούμενο ως ενδιαφερόμενη αγοραστής. Ο ιερωμένος, χωρίς δισταγμό, πρότεινε προς πώληση 17 εικόνες και δύο σπάνια Ευαγγέλια του 1737 και του 1761. Οι διαπραγματεύσεις «κλείδωσαν» στο ποσό των 200.000 ευρώ, αλλά τότε ο ηγούμενος άφησε να εννοηθεί ότι έχει κάτι πολύ πιο σημαντικό στα χέρια του.
Με «μυστικότητα» αποκάλυψε ότι διαθέτει ένα άγαλμα της θεάς Αρτέμιδος, το οποίο έχει θάψει σε χωράφι. Υποσχέθηκε ότι θα το αποκαλύψει μόνο όταν βρεθεί «σοβαρός αγοραστής» που θα κατέβαλε 10 εκατ. ευρώ. Η αστυνομία διεξάγει ήδη έρευνες στα γύρω χωράφια για να εξακριβώσει αν πράγματι υπάρχει τέτοιο αντικείμενο
Οι συλλήψεις και η αλυσίδα εμπλεκομένων
Η υπόθεση δεν περιορίστηκε στον ηγούμενο και στον ιερομόναχο βοηθό του. Μαζί τους συνελήφθησαν τέσσερις ακόμα άτομα: ένας ιδιοκτήτης ενεχυροδανειστηρίου με τη σύζυγό του, ένας μεσάζων και ένας ιδιώτης. Όλοι οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ, ενώ για τα αντικείμενα κλήθηκαν ειδικοί του Υπουργείου Πολιτισμού ώστε να εκτιμήσουν την εμπορική και αρχαιολογική τους αξία.
Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμος έδρασε άμεσα, θέτοντας τον ηγούμενο σε αργία και ανακοινώνοντας την αντικατάστασή του, όπως προβλέπει ο Εσωτερικός Κανονισμός της Μονής. Το Ηγουμενοσυμβούλιο άλλαξε σύνθεση, με νέα πρόσωπα να καλούνται να διαχειριστούν την κρίση και να αποκαταστήσουν το κύρος της ιστορικής Μονής.
Οι έρευνες στα χωράφια και ο «θησαυρός»
Η Ασφάλεια Πατρών εξετάζει σοβαρά τους ισχυρισμούς για το άγαλμα. Αν επιβεβαιωθούν, η υπόθεση δεν θα αφορά μόνο εμπορία βυζαντινών κειμηλίων, αλλά και αρχαιοκαπηλία, κάτι που θα δώσει νέα διάσταση στη δικογραφία. Ειδικά κλιμάκια αρχαιολόγων και αστυνομικών ερευνούν την περιοχή με τη βοήθεια γεωραντάρ.
Όπως εξηγούν έμπειροι αξιωματικοί, πολλές φορές κατηγορούμενοι επικαλούνται ανύπαρκτους «θησαυρούς» για να ενισχύσουν το προφίλ τους και να δελεάσουν πιθανούς αγοραστές. Αν, όμως, αποδειχθεί ότι το άγαλμα υπάρχει, τότε πρόκειται για υπόθεση-μαμούθ αρχαιοκαπηλίας που θα συγκλονίσει το πανελλήνιο.
Οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας
Η είδηση της σύλληψης έχει προκαλέσει σοκ στα Καλάβρυτα. Κάτοικοι και πιστοί εκφράζουν οργή και θλίψη, καθώς η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά και ιστορικά κέντρα της Ορθοδοξίας.
Ορισμένοι μιλούν για «προδοσία της ιερής παρακαταθήκης», ενώ άλλοι ζητούν να ληφθούν μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογες πρακτικές. Η υπόθεση έρχεται σε μια περίοδο που η Εκκλησία της Ελλάδος προσπαθεί να ενισχύσει την διαφάνεια στη διαχείριση των μονών και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πιστών.
Νομικές και πολιτικές προεκτάσεις
Η δικογραφία έχει περάσει ήδη στα χέρια της Εισαγγελίας, ενώ εξετάζεται και η πιθανότητα διεθνούς διάστασης της υπόθεσης, αν εμπλέκονται δίκτυα αρχαιοκαπηλίας. Ο εισαγγελέας μελετά την παραπομπή με βάση τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα για εμπορία αρχαιοτήτων και απάτη σε βαθμό κακουργήματος.
Παράλληλα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Ελληνική Αστυνομία παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, καθώς η υπόθεση έχει πάρει διαστάσεις και στα διεθνή μέσα. Η πιθανή ύπαρξη του «αγάλματος της Αρτέμιδος» έχει ήδη προσελκύσει την προσοχή οργανισμών όπως η UNESCO, που ασχολούνται με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η σκιά πάνω από το Μέγα Σπήλαιο
Το Μεγάλο Σπήλαιο, σύμβολο της Επανάστασης του 1821, βρίσκεται τώρα στη δίνη ενός σκανδάλου που απειλεί να πλήξει την ιστορική του αίγλη. Το βάρος πέφτει στη νέα ηγεσία της Μονής και στη Μητρόπολη για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη.
Πολλοί θεωρούν ότι η Εκκλησία πρέπει να προχωρήσει σε εσωτερικούς ελέγχους, όχι μόνο για τα κειμήλια, αλλά και για τις διοικητικές πρακτικές των μοναστηριών, ώστε να αποφευχθούν νέες παρόμοιες καταστάσεις.
Η υπόθεση με τον ηγούμενο των Καλαβρύτων ξεκίνησε ως απόπειρα εμπορίας εικόνων, αλλά κατέληξε να αγγίζει τα όρια ενός διεθνούς σκανδάλου αρχαιοκαπηλίας. Αν αποδειχθεί ότι υπάρχει πράγματι το μπρούτζινο άγαλμα της Αρτέμιδος, η υπόθεση θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες.
Μέχρι τότε, το μόνο βέβαιο είναι ότι η κοινωνία των Καλαβρύτων και το εκκλησιαστικό σώμα βιώνουν μία από τις πιο δύσκολες στιγμές τους, περιμένοντας οι έρευνες να ρίξουν φως στην αλήθεια.