ΛΗΜΝΟΣ: Με ιδιαίτερη κατάνυξη και σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό τελέστηκε και φέτος, όπως κάθε χρόνο, η πανήγυρη της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο γραφικό ξωκκλήσι της Παναγίας της Τρύγης, που είναι Μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, στο Προπούλι της Λήμνου, με την συμμετοχή ιερομονάχων και μοναχών της Μονής και πλήθος προσκυνητών.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης
Επίκεντρο όλων των λειτουργικών εκδηλώσεων υπήρξε η ιερά θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τρύγης.
Από την κυρίαρχο Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας ήλθε στο Μετόχι συνοδεία πατέρων που ανέλαβε την πανήγυρη μαζί με την τοπική επιτροπή του Ιερού Μετοχίου, η οποία απαρτίζεται από μονίμους κατοίκους της Λήμνου.
Στην Θεία Λειτουργία και στην περιφορά της Εικόνας παρέστησαν η Δήμαρχος Λήμνου κ. Ελεονώρα Γεώργα, ο Αντιδήμρχος κ. Βασίλειος Αρχοντίδης, ο Υποδιοικητής της τοπικής Ταξιαρχίας συνταγματάρχης κ. Δημήτριος Πολύμερος, καθώς και εκπρόσωποι της 130 Σμηναρχίας.
Στις ιερές ακολουθίες έψαλλαν πατέρες της Μονής, ο στρατιωτικός ιερεύς π. Νικόλαος, καθώς και ο ιεροψάλτης κ. Δημήτριος Γκανής.
Κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου εκάστου έτους συγκεντρώνεται πλήθος προσκυνητών από ολόκληρη την Λήμνο και άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλά και από ομογενείς που ζουν στην Αυστραλία και την Αμερική.
Η εικόνα της Παναγίας της Τρύγης είναι μία από τις θαυματουργές εικόνες, που αγιογραφήθηκε το έτος 1709, και η οποία είναι από τις εξαιρετικά σπάνιες εικόνες Βυζαντινής τεχνοτροπίας που αναπαριστούν την Θεοτόκο με λευκό και όχι ερυθρό μαφόριο, χαρακτηριστικό χρώμα της αγνότητας. Πολλά θαύματα επιτέλεσε και επιτελεί και σήμερα, τόσο σε μικρά παιδιά όσο και σε ενήλικες, που αντιμετωπίζουν όχι μόνο προβλήματα υγείας, αλλά και άλλες δυσκολίες. Ένα από τα σύγχρονα θαύματα αναφέρθηκε κατά την φετινή πανήγυρη.
Η ιστορία του Μετοχίου και της εικόνας
Με ιστορία που ξεκινά στα μέσα του 14ου αιώνα, η Παναγία της Τρύγης είναι ένα από τα σημαντικότερα ξωκλήσια της Λήμνου, μέσα σε μία καταπράσινη περιοχή έξω από το χωριό Προπούλι. Ήδη από το 1364 αναφέρεται ως μετόχι της Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους, γεγονός που επικυρώθηκε και με πατριαρχικό σιγγίλιο του Πατριάρχου Γερασίμου του Γ´ το 1798.
Η κτητορική πλάκα που είναι εντοιχισμένη στον εξωνάρθηκα του ναού του μετοχίου φέρει την επιγραφή: «ΑΝΗΓΕΡΘΗ… ΠΑΡΑ ΑΓΑΠΙΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΟΤΙ… ΕΝ ΕΤΕΙ 1706», και αποτελεί μνημόσυνο στον μοναχό Αγάπιο, με την φροντίδα του οποίου κτίστηκε ο ναός.
Στην γύρω περιοχή υπάρχουν τα ερείπια των κτισμάτων του μετοχίου, τα οποία χρησίμευαν ως κατοικία των μοναχών και των εργατών, και στα οποία υπήρχε η εκκλησία της αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, που θεωρείται συγκτιτόρισσα της Μονής και η οποία παριστάνεται σε εικόνα μαζί με τον όσιο Σίμωνα τον μυροβλύτη, κτίτορα της Μονής Σίμωνος Πέτρας.
Φωτογραφίες: Διογένης Τσιπουρίδης, Γεωργία Γκανή, Δημήτριος Ελευθεράκης (drone)