Ο συνδυασμός συγκεκριμένων τροφές μεταξύ τους, δεν είναι μόνο καλό για την γεύση που θα προκύψει, αλλά και για την υγεία μας και την καταπολέμηση ασθενειών.
Η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Δ.Φραγκούλη, εξηγεί τι πρέπει να προσέξουμε όταν ετοιμάζουμε ένα γεύμα.
“Οι τροφές επηρεάζουν την υγεία μας διάφορους τρόπους και μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά ωφέλιμες , όταν συνδυάζονται με κάποιες άλλες”.
Όσπρια με ρύζι .Οι φακές ή τα ρεβύθια με το ρύζι, εκτός από νόστιμα είναι ένα πιάτο με ιδιαίτερη διατροφική αξία λόγω του συνδυασμού οσπρίων με δημητριακά. Ο συνδυασμός αυτός δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, κάνοντας απαραίτητο το φαγητό αυτό σε ανθρώπους που δεν τρώνε κρέας ή/και γαλακτοκομικά προιόντα.
Σπανάκι,φακές με λεμόνι. Ο σίδηρος που περιέχει τόσο το σπανάκι όσο και οι φακές, δεν είναι εύκολα απορροφήσιμος από τον οργανισμό. Για το λόγο αυτό, καλό θα είναι να συνοδεύουμε τις τροφές αυτές με βιταμίνη C, που έχει το λεμόνι. Μπορούμε επίσης μετά το γεύμα να φάμε ένα πορτοκάλι ή ένα ακτινίδιο προκειμένου να ενισχύσουμε την απορρόφηση του σιδήρου.
Ζυμαρικά με σαλάτα. Τα ζυμαρικά είναι μια τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες, οι οποίοι αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στον οργανισμό.Οι φυτικές ίνες που περιέχει η πράσινη σαλάτα θα καθυστερήσουν την απορρόφηση της γλυκόζης με αποτέλεσμα να μην αυξηθεί πολύ το σάκχαρό μας.
Ρίγανη στο κρέας. Η ρίγανη έχει 12 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι και αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα, μειώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος.
Ελαιόλαδο και λαχανικά. Οι σαλάτες με φρέσκα λαχανικά περιέχουν σημαντικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, πολλά από τα οποία όπως η βιταμίνη Α, D, Ε, Κ, καθώς και τα καροτενοειδή (β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη κ.λπ.), που για να απορροφηθούν από τον οργανισμό σε επαρκείς ποσότητες χρειάζονται να λαμβάνονται μαζί με λιπαρό υπόβαθρο, όπως είναι το ελαιόλαδο.
Πολύτιμα tips:
* Είναι λάθος να μουλιάζουμε τα όσπρια προτού τα μαγειρέψουμε διότι με τον τρόπο αυτό χάνονται τα θρεπτικά τους συστατικά.
* Όταν ψήνουμε ψάρια, καλό θα είναι κατά τηδ ιάρκεια του ψησίματος να προσθέτουμε λεμόνι, ρίγανη και ελαιόλαδο. όταν τα ψάρια είναι ‘στεγνά’ χάνονται όλα τα μέταλλα και ιχνοστοχιεία (Ω3,Ω4) που περιέχουν.
* Η κατανάλωση καφέ ή τσαγιού μετά από κάθε γεύμα εμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών της τροφής. Καλό θα είναι λοιπόν, τα ροφήματα αυτά να καταναλώνονται τουλάχιστον μισή ώρα μετά από το γεύμα.