»Μεσαιωνική Τέχνη της Σερβίας» στο Βυζαντινό Μουσείο

Loading...


Έως τις 15 Σεπτεμβρίου

Για ακόμα λίγες ημέρες, έως τις 15 Σεπτεμβρίου, θα έχουν την ευκαιρία οι επισκέπτες του Βυζαντινού Μουσείου να δουν την έκθεση «Μεσαιωνική Τέχνη της Σερβίας», η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Βελιγραδίου.

Τα πρωτότυπα σημαντικά έργα της σερβικής πολιτιστικής κληρονομιάς που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε συνδυασμό με εξαιρετικής τέχνης αντίγραφα, προσφέρουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν όψεις της Μεσαιωνικής τέχνης της Σερβίας.
Αξιόλογα αντικείμενα, πρωτότυπα και αντίγραφα από το Μουσείο του Βελιγραδίου συγκροτούν μια έκθεση, που λαμβάνει χώρα στον πρώτο όροφο του Μεγάρου της Δούκισσας της Πλακεντίας και διαρθρώνεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες.

Περιλαμβάνει αντικείμενα μικροτεχνίας του 11ου-14ου αιώνα, αμφιπρόσωπες εικόνες, βημόθυρα και αντίγραφα τοιχογραφιών από σημαντικά σερβικά μνημεία, όπως από τις Μονές Μileševa, Sopoćani, Studenica, Gračanica κ.ά., τα οποία αντανακλούν τις καλλιτεχνικές αξίες της βυζαντινής παράδοσης.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζονται πρωτότυπα σημαντικά έργα της σερβικής πολιτιστικής κληρονομιάς, πριν από την επανέκθεσή τους στο Εθνικό Μουσείο Βελιγραδίου προσφέροντας στους επισκέπτες τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τη μεσαιωνική τέχνη της Σερβίας.

Στον εκθεσιακό χώρο θα προβάλλεται μικρής διάρκειας ταινία (8′) με τα σημαντικότερα σερβικά μνημεία αυτής της περιόδου.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης Σέρβοι και Έλληνες βυζαντινολόγοι παρουσιάζουν στο κοινό ειδικά θέματα σχετικά με την αρχιτεκτονική, τη ζωγραφική και εν γένει την τέχνη της Σερβίας κατά τον 13ο και 14ο αιώνα.

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Βασ. Σοφίας 22, 106 75 Αθήναtilegrafima.gr