Εγκαινιάστηκε η έκθεση της Αγιορειτικής Εστίας στην Κωνσταντινούπολη (ΦΩΤΟ)

Loading...


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018, τα εγκαίνια της Έκθεσης του ζωγράφου και εικονογράφου Γιώργου Κόρδη «Φως εκ Φωτός. Άθως. Βυζάντιο. Οικουμένη» στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη κυρία Γεωργία Σουλτανοπούλου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αγαθάγγελος Σίσκος, Βιβλιοφύλακας των Πατριαρχείων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρανουπόλεως κ. Γερμανός, ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Βιετνάμ, κ. Ιωάννης Ραπτάκης, τα μέλη του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας Γέρων Συμεών Διονυσιάτης, και κ. Στεφανος Γωγάκος, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Διευθυντής και η Προϊσταμένη της Αγιορειτικής Εστίας κ. Αναστάσιος Ντούρος και κα. Μαρία Γιαννέλου, καθώς και ο ίδιος ο καλλιτέχνης Γιώργος Κόρδης.

Η Έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και της Αγιορειτικής Εστίας.

Κατά την τελετή των εγκαινίων, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Κωνσταντινούπολη, κυρία Γεωγία Σουλτανοπούλου, καλωσόρισε τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και την λοιπή αντιπροσωπεία της Αγιορειτικής Εστίας και εξέφρασε τις ευχαριστίες της για την παρουσία της Αγιορειτικής Εστίας για ακόμα μία χρονιά στο Σισμανόγλειο Μέγαρο και για την υλοποίηση της Έκθεσης και δήλωσε ότι το Σισμανόγλειο Μέγαρο, είναι ανοικτό για να φιλοξενεί και να προβάλλει πολιτιστικές δράσεις και δημιουργούς από την Ελλάδα. Τελειώνοντας ευχαρίστησε τον καλλιτέχνη Γιώργο Κόρδη για την φυσική του παρουσία αλλά και για την παρουσία των έργων του τα οποία θα μπορούν να θαυμάσουν οι επισκέπτες της Πόλης για ένα μήνα.

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αγαθάγγελος Σίσκος, μετέφερε το μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στο οποίο ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε ειδική μνεία στην ετήσια παρουσία της Αγιορειτικής Εστίας στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε στην τέχνη της Βυζαντινής ζωγραφικής των μεγάλων δασκάλων του παρελθόντος καθώς και στο εικαστικό έργο του Γιώργου Κόρδη.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Δ.Σ της Αγιορειτικής Εστίας κ. Γιάννης Μπουτάρης, ευχαρίστησε την Γενική Πρόξενο για την φιλοξενία της και δήλωσε διπλά ευτυχής για την επίσκεψη του στην Κωνσταντινούπλη: πρώτον διότι είχε την ευκαιρία για ακόμα μία φορά να επισκεφθεί την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, και να συζητήσει μαζί του σημαντικά ζητήματα, και δεύτερον γιατί είναι η τρίτη φορά που επί της δικής του θητείας η Αγιορειτική Εστία συνεργάζεται με το Γενικό Προξενείο και παρουσιάζει μία από τις εκθέσεις της στους όμορφους χώρους του. Τόνισε επίσης ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και στο μέλλον με την μεταφορά και άλλων εκθέσεων.

Ο κ. Γιώργος Κόρδης, επισήμανε ότι ήταν όνειρο ζωής για τον ίδιο να παρουσιάσει την δουλειά του στην Κωνσταντινούπολη και ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενος για την έκθεση στο Σισμανόγλειο ευχαριστώντας ταυτόχρονο την Γενική Πρόξενο, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης καθώς και τον επιμελητή της Έκθεσης και διευθυντή της Αγιορειτικής Εστίας, κ. Αναστάσιο Ντούρο.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Αγιορειτικής Εστίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον ενημέρωσε για τις δράσεις του φορέα για το νέο έτος. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, καλωσόρισε τον Δήμαρχο και τα μέλη της Αντιπροσωπείας, ευχαρίστησε όλους για το σπουδαίο έργο της Αγιορειτικής Εστίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και προέτρεψε τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης να συνεχίζει την φροντίδα για τον φορέα και μετά την απομάκρυνση του από την θέση του Δημάρχου και Προέδρου του Δ.Σ.

Η έκθεση θα παραμείνει στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, έως την 15η Ιανουαρίου 2018, με ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 15:00-20:00.tilegrafima.gr