Διεθνές επιστημονικό συνέδριο για τα 580 χρόνια από την ουνία της Φλωρεντίας στη Μόσχα

Loading...


Διεθνή επιστημονική έχει προγραμματιστεί για την 25 Ιουνίου 2019 στη με θέμα: «Η Ένωση της Φλωρεντίας σε ιστορικό, πολιτικό και θρησκευτικό πλαίσιο».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την 580η επέτειο από την ολοκλήρωση θρησκευτικής ένωσης (ουνίας) μεταξύ της Καθολικής Δύσης και της Ορθόδοξης Ανατολής το 1439.

Οι διοργανωτές είναι: το Τμήμα Ιστορίας, Πολιτικής Επιστήμης και Δικαίου του Περιφερειακού Πανεπιστημίου της Μόσχας (MGOU) και το Αναλυτικό Κέντρο του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου.

Σκοπός του συνεδρίου είναι να κατανοήσει τα αίτια και τις συνέπειες της Ένωσης της Φλωρεντίας στο πλαίσιο των σύγχρονων πολιτικών και θρησκευτικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της σχέσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας με το Βατικανό.

Για συμμέτοχή καλούνται επιστήμονες, πανεπιστημιακοί καθηγητές, μεταπτυχιακοί σπουδαστές, φοιτητές, εκπρόσωποι θρησκευτικών και πολιτιστικών οργανώσεων και όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστεί θεματικό περιοδικό “Vestnik MGOU. Σειρά: Ιστορία και Πολιτική Επιστήμη” αφιερωμένο στο θέμα “Μόσχα – Κωνσταντινούπολη: νέο εκκλησιαστικό σχίσμα στην ιστορική αναδρομή. Η 580η επέτειο της τραγωδίας της Ένωσης της Φερράρας-Φλωρεντίας”.

Θέματα προς εξέταση:

Ένωση ως μορφή θρησκευτικού και πολιτικού επεκτατισμού της Δύσης. Η της Φλωρεντίας και οι συνέπειες της για τη Ρωσία και τις άλλες ορθόδοξες χώρες.

Το πολιτικό πλαίσιο της Ένωσης της Φλωρεντίας. Η αυτοκρατορία των Ρωμαίων (Βυζάντιο) και η Ορθοδοξία τον 15ο αιώνα: επιτρέπεται η άσκηση πίεσης στην Εκκλησία για την επίλυση κρατικών σκοπών;

Δογματικές, εκκλησιαστικές και τελετουργικές πτυχές της ένωσης.

Ο Άγιος Μάρκος της Εφέσου και η Ορθόδοξη αντίσταση στην ουνία. Εκκλησιαστική καταδίκη της ένωσης από τις συνόδους του 1443 και 1484. Ο Μητροπολίτης Ισίδωρος και η προσπάθεια επιβολής Ουνίας στη Ρωσία.

Ιστορικές πηγές για τη μελέτη της Ένωσης της Φλωρεντίας. Ενωτικά και ανθενωτικά κείμενα. Η επικαιρότητα της μετάφρασης του συνόλου των αντιουνιτικών κειμένων (Ιωάννης Ευγενικός, Γεννάδιος Σχολάριος, Αμιρούτσης).

Η αξιολόγηση της Ένωσης της Φλωρεντίας στη σύγχρονη ιστορική επιστήμη, στην Ορθόδοξη και Ρωμαιοκαθολική σκέψη. Η Ουνία στις σύγχρονες θρησκευτικές και πολιτικές διαδικασίες, ο ρόλος της στα γεγονότα στην Ουκρανία.

Τόπος: Μόσχα, οδός Ράντιο, 10a, αίθουσα 78. Ώρα: 11.00 – 18.00 (εγγραφή συμμετεχόντων από τις 10.00)

Για να συμμετάσχετε στο συνέδριο, πρέπει να υποβάλετε αίτηση πριν από τις 24 Ιουνίου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση logos@stbasil.center ή μέσω τηλεφώνου. 7-926-942-91-89.

Είναι δυνατή η αναφορά στο Skype, τηλεφωνικά, αλλά και με τη μορφή του αρχείου ή του άρθρου που έχει σταλεί.

Το συνέδριο θα μεταδοθεί απευθείας στο κανάλι μας στο “YouTube”.

 • Διαβάστε όλες τις ειδήσεις  και τα εκκλησιαστικά ΝΕΑ από το vimaorthodoxias.gr • Ορθοδοξία : Όλα τα ΝΕΑ για τις μητροπόλεις

  Επικαιρότητα ΕΔΩ 

  Εορτολόγιο : Γιορτή σήμερα - Όλες οι γιορτές

  Όλες οι προσευχές : Προσευχή 

   
 • tilegrafima.gr