Από απόψε βραδιές μέθεξης στο 15ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

Loading...


ΣΤΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΣ ΣΤΗΝ

Το φετινό Φεστιβάλ περιλαμβάνει πέντε μουσικές βραδιές με σπουδαία έργα της μεγάλης ελληνικής και διεθνούς δημιουργίας, καθώς και παραδοσιακά τραγούδια της ξενιτειάς και της προσφυγιάς.

 

Με μουσικούς θησαυρούς πνευματικής ανάτασης, που ανυψώνουν το πνεύμα και αντανακλούν το θείο και τα έργα των ανθρώπων, το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου γιορτάζει τα 15 του χρόνια επιστρέφοντας ανανεωμένο, για να αναδείξει μουσικές θεσπέσιες, όπως ακριβώς αρμόζει στην παράδοση του νησιού που φιλοξενεί το Σπήλαιο όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψή του.
Με καλλιτεχνικό διευθυντή τον μαέστρο Άλκη Μπαλτά και διοργανωτή το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου, το 15ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο, στον υπαίθριο χώρο του Ιερού Σπηλαίου Αποκαλύψεως, από σήμερα, Σάββατο 27 Αυγούστου, έως και την 1η Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ.

Συνδιοργανωτές του Φεστιβάλ είναι ο δήμος Πάτμου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, με την υποστήριξη της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου.
Το φετινό Φεστιβάλ περιλαμβάνει πέντε μουσικές βραδιές με σπουδαία έργα της μεγάλης ελληνικής και διεθνούς θρησκευτικής μουσικής δημιουργίας, καθώς και παραδοσιακά τραγούδια της ξενιτειάς και της προσφυγιάς. Συμμετέχουν τρεις εξαιρετικές χορωδίες – δύο από την Ελλάδα και μία από την Αρμενία -, η Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου, με μαέστρο τον Άλκη Μπαλτά, κορυφαίοι ερμηνευτές Βυζαντινής Μουσικής, μονωδοί, σύνολο λαϊκών οργάνων και διακεκριμένοι μουσικοί, ηθοποιοί και τραγουδιστές. Επίσης, θα παρουσιαστεί μία μουσικοθεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους.

Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με προσευχές από τις λυρικές φωνές των Χρύσας Μαλιαμάνη, Αρτέμιδος Μπόγρη, Βασίλη Καβάγια, με τη Μικτή χορωδία του Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης και την Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου, σε διεύθυνση Άλκη Μπαλτά, σε «Κλασικά έργα Θρησκευτικής Μουσικής», και σολίστ τους Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Σωκράτη Άνθη, Ζαχαρία Ταρπάγκο και Βίκυ Στυλιανού.

Εδώ και 15 χρόνια, το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου έχει κατακτήσει μία ξεχωριστή θέση ως μία ιδιαίτερη και σημαντική διοργάνωση, μοναδική στο είδος της στον ελληνικό χώρο. Συνδυάζει την καλλιτεχνική αρτιότητα παρουσίασης με υψηλού μουσικού και πνευματικού περιεχομένου εκδηλώσεις και έχει γίνει σημείο αναφοράς πολλών ξένων επισκεπτών. Στη διάρκεια της πορείας του, έχει παρουσιάσει πλήθος καλλιτεχνών και πολλά από τα ωραιότερα μουσικά έργα της ορθόδοξης αλλά και της καθολικής παράδοσης. Ο πολιτισμός, η υψηλή τέχνη και η πνευματικότητα, βρίσκουν στην Πάτμο το ιδανικό σημείο συνάντησης, σε έναν ιερό χώρο που ανακηρύχτηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco.

Το ίδιο το νησί, με το φυσικό του κάλλος, αλλά και την πνευματική του παράδοση, προδιαθέτει για ιδιαίτερες καλλιτεχνικές βραδιές μέθεξης, οι οποίες συνδυάζονται με μία επίσκεψη στο Ιερό Σπήλαιο, αλλά και στις πολλές και διαφορετικές μαγευτικές τοποθεσίες του. Μία παράδοση ψυχαγωγίας και διακοπών με διακριτό χαρακτήρα στο πλαίσιο της ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού, για μικρούς και μεγάλους, που, παρά τις δυσκολίες της εποχής, θα συνεχιστεί για χρόνια.

Πρόγραμμα Φεστιβάλ
Σάββατο 27 Αυγούστου: Βυζαντινό ορατόριο «Αποκάλυψη Ευαγγελιστή Ιωάννη», με τον Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ και τον Βυζαντινό Χορό «Οι Δομέστικοι της Δράμας». Συμμετέχει η Παραδοσιακή Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας.
Κυριακή 28 Αυγούστου: Χορωδία AYB από την Αρμενία, μαέστρος: Anahit Papayan.

Δευτέρα 29 Αυγούστου: «Ο βασιλιάς Τζίτζικας και η επανάσταση των μυρμηγκιών», μια μουσικοθεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους.
Τρίτη 30 Αυγούστου: Προσευχές λυρικών φωνών, τραγούδι: Χρύσα Μαλιαμάνη, Άρτεμις Μπόγρη, Βασίλης Καβάγιας, πιάνο: Δημήτρης Γιάκας.

Τετάρτη 31 Αυγούστου: Χορωδία Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης, διεύθυνση: Μαρία Μελιγκοπούλου.
Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου: «Κλασικά έργα θρησκευτικής μουσικής», με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου, σολίστ: Μαργαρίτα Συγγενιώτου: μεσόφωνος, Σωκράτης Άνθης: τρομπέτα, Ζαχαρίας Ταρπάγκος: φλάουτο, Βίκυ Στυλιανού: πιάνο, απαγγελία: Νίκος Γεωργάκης (αποσπάσματα από τους «Ψαλμούς» του Δαυίδ), διεύθυνση ορχήστρας: Άλκης Μπαλτάς.

Πληροφορίες
Υπαίθριος χώρος του Ναού της Αποκάλυψης: Πάτμος – Δωδεκάνησα. Για πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια προς και από Πάτμο και καταλύματα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Δήμου Πάτμου: τηλ. 22473 60302 και στο patmosfestival.gr.